Фандъкова: Намаляваме трафика в София с 20%

910
Фандъкова: Намаляваме трафика в София с 20%

С реализирането на "Интегриран столичен градски транспорт" ще бъде намалена интензивността на трафика в София с 20 %, съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проектът е на обща стойност 62 млн. евро, от които 50 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Регионално развитие". Фандъкова и зам. - министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха днес договора за отпускането на европейските средства.

В рамките на проекта ще бъдат обновени 20 ключови кръстовища в София. В резултат на това престоят в час - пик на кръстовището на бул. "В. Левски" и бул."Цар Освободител" ще намалее с 2-3 минути, а в останалите часове не би следвало да има престои на автомобилите на кръстовището, прогнозира столичният кмет. Ще бъдат закупени 50 нови тролейбуса, които ще бъдат нископрофилни т. е. ще могат да се ползват от хора с увреждания и майки с детски колички и ще имат климатик.

Предвижда се изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до Студентски град, като на бул. "Г. М Димитров" трамваят ще има обща спирка с метрото. Благодарение на новата линия студентите от Студентски град се очаква да достигат до центъра на града за 15-20 минути. Напълно ще се рехабилитира 3.5 километра от трамвайната линия на бул. "България", като това трябва да намали времето за пътуване от Борово до центъра на града.

Със средства от проекта ще бъдат инсталирани 600 електронни информационни табла и интелигентна транспортна система, която да дава приоритет на превозните средства на градския транспорт. "Основен наш приоритет това са транспортната инфраструктура, като акцентът ни е върху електрическия транспорт", обобщи Фандъкова.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевневлиев, който присъства на подписването на договора отбеляза, че МРРБ си е поставило за цел до края на следващата година да договори 99 % от еврофондовете. Той припомни, че в рамките на този програмен период със средства от ОП "Регионално развитие" се изпълняват интегрирани проекти за градския транспорт в седемте най-големи града в страната. Общо средствата, отпускани от ЕС по седемте проекта са 420 милиона лева.

"Това, което правим е висш пилотаж в еврофондовете, не само защото ще ги договорим и изпълним до последния лев, а защото работейки подготвяме и следващата фаза, а тя е още по-въодушевяваща, още по-добра за гражданите на София. Вече заедно работим по следващата фаза след 2013 година. Ако сега са 420 милиона лева, МРРБ в следващия период иска да налее два пъти повече", заключи Плевнелиев.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg