"Файненшъл таймс" : България податлива към трусове

843

В поредица статии, посветени на България, в днешния си брой британският вестник "Файненшъл таймс", помества и статията, озаглавена "Подготовка за трусове" на Керин Хоуп.

България преживява поредна година на силен растеж, увеличаване на чуждестранните инвестиции и устойчив спад на безработицата, отбелязва Хоуп.

В страната се води ожесточена битка между чуждестранните банки за кредитиране на зараждащата се средна класа, която търси ипотечни кредити, за да купува новопостроени апартаменти и потребителски кредити за обзавеждането им.

Треската сред чужденците да се сдобият със собственост в България от големи парцели земеделска земя до къщи за уединение в планинските села продължава с неотслабваща сила.

Средствата от структурните фондове на Европейския съюз ще започнат да идват в страната от следващата година, което ще позволи на България да започне продължителния процес за догонване на по-богатите си партньори. Но над тази слънчева панорама скоро могат да надвиснат облаци.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди през този месец, че свиването на кредитите в международен мащаб ще удари Източна Европа, забавяйки растежа чрез увеличаване на лихвите по кредитите, припомня Хоуп.

Ерик Берглоф, главен икономист на ЕБВР, заяви през този месец, че източноевропейските икономики може да с изправят срещу криза в краткосрочната ликвидност, но "по-важните ефекти ще дойдат в дългосрочен план, след като растежът намалее от много високи нива заради трудностите и по-високите рискове, свързани с взетите заеми". Световната банка обяви в доклад за източноевропейските членки на ЕС, че свиването на кредитите в развитите пазари ще се отрази на Източна Европа, като забави там растежа.

България е сред страните, които изглеждат уязвими. Подхранена от бързия растеж на кредитирането, дефицитът по текущата сметка за първата половина на годината достигна 2.5 млрд. евро, което е 10,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

Прогнозата е в края на годината да бъде достигнат рекорден икономически растеж от 19 процента, отбелязва Керин Хоуп.

Бюджетът за следващата година се подготвя и според Орешарски той ще бъде за "още една година на траен растеж".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg