Фермери блокират прохода Шипка

604
Фермери блокират прохода Шипка

Млекопроизводителите ще блокират в четвъртък от 12 ч. прохода Шипка. Разрешение за протеста вече е дал кметът на Габрово Томислав Дончев. Това съобщи председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски.

Решението за блокирането на прохода бе взето още миналата седмица при протеста на животновъдите пред Министерството на земеделието и храните.

На 13 август пред сградата на земеделското министерство на национален протестен митинг се събраха около 150 животновъди от цялата страна. Те поискаха от министър Валери Цветанов да изпълни всички точки от подписаното на 6 август споразумение. Страни по това споразумение са Министерството на земеделието и храните, фонд "Земеделие"- Разплащателна агенция, Националния млечен борд, Националната Асоциация на млекопроизводителите в България, Националната Развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите и Кооперация "Родопски звън".

В края на протестния ден животновъдите решиха да дадат възможност в едноседмичен срок правителството да изпълни всичките поставени от тях искания и заплашиха, че в противен случай протестните действия ще продължат с блокиране на прохода Шипка в четвъртък.

Част от точките от споразумението вече се изпълняват, каза в деня на протестите министър Цветанов. Пред митингуващите и на отделна среща с техни представители той обеща незабавно да започне поетапното изплащане на субсидията за качествено мляко за март в рамките на допустимите възможности. Освен това министърът каза, че отпада ДДС върху субсидиите за мляко за 2007 г.

Цветанов подписа и заповед за решаване на проблемите по т. нар. код 6 и внесе в Министерския съвет предложение за закон за изменение и допълнение на Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи.

Промените се отнасят до отдаване под наем или аренда на земи от държавния поземлен фонд и остатъчния поземлен фонд на собственици на животни без търг или конкурс, както и мери и пасища да се отдават само на собственици на пасищни животни, без търг или конкурс, за срок не по-малък от пет години. С това основна част от исканията бяха изпълнени.

Остава Брюксел да разреши отпускането на 60 млн. лева за субсидиране на млякото от бюджета, за което министърът ще преговаря в началото на септември в ЕК. Не на последно място протестиращите животновъди искат и оставката на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Жеко Байчев.

Не сме удовлетворени от постигнатото, категоричен бе Цаконски. Той заяви, че засега са осигурени субсидиите за мляко само за март. Обещаните суми за април, май и юни въобще не са придвижени, дори като документация.

Няма какво повече да чакаме, на 27 август стават осем месеца, откакто протестираме, а те ни лъжат, заяви лидерът на животновъдите и главен организатор на протестите.

Той каза, че на Шипка в четвъртък ще има представители на птицевъдите, пчеларите, рибарите и зърнопроизводители, които са солидарни с тях.

Източник: бТВ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg