Фермерите недоволни от споразумението за подпомагане на млекопроизводството

374
Фермерите недоволни от споразумението за подпомагане на млекопроизводството

Подписаното на 7 март Споразумение за подпомагане и развитие на млекопроизводството между млекопризводителите и Министерството на земеделието и продоволствието е неефективно, тъй като в него няма посочени срокове за получаване на субсидиите.

Документът не е подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски и министър-председателя Сергей Станишев. За това алармира днес в националния пресклуб на БТА Атанас Къцов, председател на контролния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите.

Целогодишната държавна субсидия за произведено и продадено качествено мляко предвижда 0.20 лв./литър краве и козе мляко, за овче и биволско мляко - 0.25 лв./литър. За подпомагане за изхранването на крава се предвиждат 300 лв., за биволица - 320 лв., за овца - 40 лв., за коза - 20 лв, уточни Къцов.

Фермерите алармират, че през настоящия месец са започнали да получават дължимите по споразумението суми за януари. Субсидиите за предоставяне на помощ "de minimis" за закупуване на фураж за изхранване на животни по техните думи също едва сега започват да се изплащат.

Друг проблем за фермерите е очакваното понижение на цената на млякото след около 15 дни, напомни Андриан Цанконски от Враца. По данни на производителите в Северозападна България млякото се изкупува по 0.50 лв./литър на пункт и по 0.55 лв./литър от фермерите. Според тях кризата в животновъдството е преди всичко заради липсата на "груби фуражи" и е настъпила поради сушата през 2007 г. Фермерите обясниха, че ако 60 процента от храната на животните не е съставена от "груб фураж", те започват да се разболяват и да дават некачествено мляко.

За млекопроизводителите усвояването на евросубсидиите е невъзможно, тъй като в страната няма ферма в добро финансово състояние, която да защити успешно свой проект, твърди Андриан Цанконски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg