Фигаро: България - задънена улица за най-бедните мигранти

1874
Фигаро: България - задънена улица за най-бедните мигранти

Членка на Европейския съюз, но не и на шенгенската зона, България е само транзитна държава за нелегалните мигранти, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Изданието разказва за чужденците, подали молба за убежище в България. Всички, които са подслонени в центъра за настаняване към агенцията за бежанците, се оплакват от теснотията, напрежението в отношенията с охраната и разнебитеното оборудване.

Те обаче са свободни да идват и да си отиват за разлика от центровете в Любимец и Бусманци, където настаняват и определените за експулсиране.

Всички чужденци, търсещи убежище в България, са бедни, а и малко объркани, при това страната рядко е крайна цел за тях, цитирана е Илиана Савова от Българския хелзинкски комитет. Според самите бежанци единственото предимство на България са ниските цени и възможността лесно да преминат границата с Турция.

Неназован служител от отдела по миграцията в българското вътрешно министерство посочил, че каналджиите рядко искали над 1000 евро, понякога за да покажат пътя на цяло семейство нелегални. Приютени от Националната агенция за бежанците споделили, че за преминаване в Гърция - страна от шенгенската зона, им искали до пет пъти повече.

България се превръща понякога в задънена улица за търсещите убежище. Молби подават близо хиляда души годишно - главно афганистанци, иракчани, арменци и иранци, а отскоро и африканци. Най-много 10 на сто получават политическо убежище, а останалите "понякога с години се лутат из лабиринтите на местната бюрокрация, преди да се решат да заминат - най-често пак нелегално, в посока Западна Европа", пише "Фигаро".

Несъвършенството на законите - един кандидат например може да подава молби неограничен брой пъти, а също и недостатъчната административна организация спомагат в България да се формира общност от хора без документи - с изтекъл срок за пребиваване в страната. Те живеят на групи, понякога се нанасят самоволно в безстопанствени жилища.

Повечето работят "на черно", други се занимават с дребни далавери, някои стават наркомани и клошари, отбелязва френският вестник. Мигранти, пребиваващи в България, обаче я наричат "хубава страна" въпреки несигурните условия за настаняване, ниската минимална заплата и тежките понякога погледи на местните жители, пише изданието.

"Те казват, че са оставили зад себе си "един ад" и се опитват да ни убедят, че искат трайно да се настанят в най-бедната страна от ЕС. При все че лицата им светват, щом споменеш за Париж, Лондон и Амстердам . . .", добавя "Фигаро".

Годишно 90 чужденци, получили статут на бежанец или хуманитарен статут, ще получават финансова помощ от България. От тях 30 ще са деца - 20 в ученическа и 10 в предучилищна възраст. Помощта е предвидена в Националната програма за интеграция на бежанците в България до 2013 г. приета миналата година.

Според статистиката на Държавната агенция за бежанците за периода от 1 януари 2010 г. до 31 октомври 2010 г. 825 лица от 50 държави са потърсили закрила, като на 19 от тях е предоставен статут на бежанец, а на 108 души - хуманитарен статут. Най-много са били бежанците от Ирак - 341 души.

Общо през последните 17 години най-много бежанци са искали закрила у нас от Афганистан. На второ място са хората от Ирак, а на трето - от Армения. 70 на сто от тях са мъже, а 17% - деца.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg