Финансират копаенето на криптовалути на село с европейски пари

17518
Финансират копаенето на криптовалути на село с европейски пари

© Pixabay

Копаенето на криптовалути е една от дейностите, която попада в обсега на мярка 6.4 по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Мярката е насочена към неземеделски проекти, като бюджетът по нея е в размер на 100 млн. евро, съобшава bgfermer.bg.

Максималната сума на безвъзмездната помощ не може да надвишава 200 хил. евро. Към IT, компютърните и електронни дейности и електронна търговия влизат и инвестиции, които ще получат максимален приоритет, като проекти за добиване/копаене на криптовалути, като биткойн.

Размерът на инвестицията по проект ще зависи от мощността на техниката, с която разполага добиващият и от достъпа до необходимата електроенергия.


Копаенето/добиването на виртуални валути е съществена част от криптопазара, тъй като хората или компаниите, които се занимават с това, реално поддържат платежната инфраструктура, чрез която се реализират трансакциите с криптовалути.

В замяна на тази доброволна p2p свързаност, копачите биват възнаграждавани с малък дял от виртуалните валути, заключени в блокчейн системата на всяка отделна криптовалута.

С други думи, това е начин да се печели от криптовалути, алтернативен от търговията с тях. Бизнесът отдавна е навлязъл в сериозната си фаза, като по света и у нас съществуват огромни ферми за добиване на критповалути.

Така или иначе, мярка 6.4 по ПРСР обхваща най-разнообразни неземеделски проекти, като грижи за деца и възрастни и хора с увреждания, здравни услуги, обучения, създаване и обновяване на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство, архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, технически услуги, индустриално почистване, ветеринарни дейности, както и занаятчийството.

Копаенето на биткойн изразходва повече ток от 159 отделни държавиДобиването на биткойн гълта ток, колкото потреблението на България

Освен това ще могат да се финансират дейности, като продуциране на фото и видео проекти, или с други думи - ще покрива закупуването на техника за създаването на клипове или филми, както и изграждането на помещения за развиване на тези дейности.

По отношение на грантовете, насочени към IT, те ще обхващат и проекти, свързани с програмиране, консултантски дейности в IT сектора, услуги по поддръжка на софтуер, графичен дизайн, създаване на приложения, изработка на уеб сайтове и прочее. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Доктор
# 0
11:03 | 20 March 2018
Когато добавят в националния класификатор Код на Икономическа Дейност "Добив и търговия с крипто валути" , тогава може да говорите за финансиране с евро средства. Не казвам, че не е възможно, но на този етап ще трябва да излъжете, че с толкова много видео карти ще стриймвате нещо. Напишете ли копаене на крипто няма кой нормален да ви го одобри. Интересно ми е да видя бизнес план за крипто валути, това ще е нещо увлекателно, също като Алиса в страната на чудесата.
Стефан
# 1
10:03 | 20 March 2018
Статията е пълна глупост, свободно съчинение и не съдържа истина. Смятах ви за сайт с реноме, но явно сте паднали на нивото, да копирате "24 часа". Unlike & unfollow И за да докажа тезата ми, ето ви и цитат от ПРСР, мярка 6.4: • Предоставяне на услуги за всички икономически сектори и населението, включително: –....... – ИТ дейности, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и др.. Къде видяхте крипто?! Profit.by, имате ли нещо да добавите?!
Незапознат
# 2
12:03 | 14 March 2018
Глупости!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg