Финансовият ни сектор-стабилен и добре функциониращ

899
Финансовият ни сектор-стабилен и добре функциониращ

Финансовият сектор на България е стабилен и добре функциониращ. Това каза Албена Стоева от Министерството на финансите на дискусия върху препоръките на ЕК към отделните държави в контекста на новото икономическо управление.

Дискусията е организирана от Представителството на ЕК у нас със съдействието на Икономическия и социален съвет.

България е оценена по-благоприятно по отношение на фискалната консолидация. Страната ни е поела достатъчно ангажименти по пакта Евро плюс и финансовият сектор не е проблемен, смята тя.

Стоева обясни, че в Националната програма за реформи се идентифицират мерките, които трябва да бъдат предприети в хоризонта от 12 до 18 месеца.

България си поставя по-високи цели, които ще достигне в рамките на програмния период. Във фискално отношение правителството се справя добре. Тази година продължава финансовата консолидация. Повечето държави се намират в процедури по свръхдефицит. Очаква се страната ни да излезе от тази процедура още тази година, докато другите държави ще излязат към 2013 г., обясни Стоева.

Тя отбеляза, че се предприемат мерки за подобряване на фискалната стабилност, най-вече със стабилен контрол върху разходите.

По отношение на устойчивостта на публичните финанси България е оценена със сравнителни нисък риск. Затова счетохме, че ускоряването на пенсионната реформа може да бъде променено.

По отношение на пенсионната реформа -предвижда се постепенно увеличаване с 4 месеца годишно на изискуемия осигурителен стаж за придобиване правото на пенсия. Във връзка с механизма за определяне на заплатите - подобряването на този механизъм предстои за всички държави, в България се използват принципи за пазарно определяне на заплатите. България смята да продължи да използва този механизъм, поясни експертът. Според нея е по-подходящо е да се насочат усилията към подобряване на производителността.

Повишаването на заетостта ще допринесе за намаляване на бедността, смята Стоева. Тя изтъкна, че в административния капацитет България положи доста усилия за оптимизация на администрацията и този процес продължава - въвежда се нов класификатор на функциите в държавната администрация, за да се осигурят кадри за ключовите функции, както и нов механизъм за определяне на заплатите - според постиженията.

„Съветът на Европейския съюз препоръчва на България да продължи с ефективното изпълнение на бюджета с цел коригиране на прекомерния дефицит през 2011 г.", каза от своя страна Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Страната ни трябва да определи мерките за изпълнение на бюджетната стратегия 2012-2014 г. и да се възползва от икономическото възстановяване, за да ускори подобряването на бюджетното салдо - чрез обвързване на растежа на разходите със средносрочния потенциален икономически растеж и чрез повишаване на дела на публичните разходи, стимулиращи растежа.

Трябва да се предприемат действия за подобряване на предвидимостта във връзка с изготвянето и изпълнението на бюджета чрез засилване на фискалното управление. За тази цел е необходимо да се изготвят и въведат задължителни фискални правила.

Трябва да се предприемат действия за ускоряване на пенсионната реформа и да се засилят мерките за улесняване на възрастните работници да остават по-дълго на работа. В сътрудничество със социалните партньори да се политика, която да гарантира, че растежът на заплатите е тясно обвързан с прираста на производителността на труда, както и да се поддържа конкурентноспособността.

Освен това е необходимо да се предприемат действия за борба с бедността и насърчаване на социалното приобщаване, особено по отношение на уязвимите групи.

Препоръчва се също така да се положат повече усилия за повишаване на административния капацитет в ключовите държавни ведомства и регулаторни органи, за да се осигури по-висока ефективност на публичните услуги.

Посочва се още, че трябва да се въведат разпоредби за извършване на проверки на обществените поръчки въз основа на оценка на риска, както и да се подобри ефикасността при използването на публичните средства.

Трябва да се премахнат всички пречки за навлизане на пазара, разпоредбите за гарантирана печалба и контрола на цените, а да се осигури пълна независимост на българския орган за енергийно регулиране, за да се отворят отворят пазарите на електроенергия и газ за по-голяма конкуренция. Посочва се в допълнение, че е необходимо да се въведат стимули за повишаване на енергийната ефективност на сградите.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg