Финансовото богатство на българите расте със 7% през '09

967
Финансовото богатство на българите расте със 7% през '09

Финансовото богатство на домакинствата възлиза на 36 млрд. лв. към края на 2009 г., като годишният темп на растеж се ускорява до 7%, се казва в последния докладa на Индъстри Уоч „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища, първо тримесечие на 2010 г.".

В условията на повишена несигурност по отношение на заетост и доходи и в контекста на все още високите реални лихви по депозитите нормата на спестяване в България достигна 20% от БВП към края на 2009 г. в сравнение с 16% през 2008 г.

В банките българите държат 59 хиляди депозити в размер над 50 000 лв., като общата им сума възлиза на 6.9 млрд. лв. (или 28% от всички влогове на физически лица). Процесът на натрупване на спестявания бе съчетан с понижаване на общата задлъжнялост на домакинствата.

Показателите за устойчивост на валутния борд отчетоха подобрение през 2009 г., а доверието на домакинствата в стабилността на банковата система допълнително се повиши.

Темпът, с който се обезценяват жилищните имоти в областните градове, се забави до 2% към края на 2009 г. спрямо предходното (трето) тримесечие. По този начин за първи път след началото на рецесията в България съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) нарасна - с 1.1 млрд. лв., възлизайки на 140 млрд. лв. в края на 2009 г.

Въпреки, че жилищните цени все още се понижават, отрицателните темпове на растеж се забавят за четвърто поредно тримесечие. Според официалната статистика отново Варна, със средни цени от 860 евро на кв. м., е градът с най-скъпи жилища, следван непосредствено от София и Бургас.

Домакинствата с по-високи доходи и сигурна заетост разполагат с по-добри възможности за закупуване на нов дом. Покупателната способност на средната работна заплата, измерена в кв.м. жилищна площ, се увеличава с 50% през 2009 г.

България все още е сред страните с най-малка жилищна площ на глава от населението в Европа - около 18 кв. м. на човек в градовете, което е близо два пъти по-малко от средното за ЕС. Ето защо българският пазар на жилища разполага със значителен потенциал за растеж в средносрочен план.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Емил Коцев
# 0
20:03 | 16 March 2010
Няма никаква гаранция , че всички тези депозити са на българи.При тази висока лихва си е далавера да получиш без никакъв риск 9% годишна доходност и хоратав чужбина не спят!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg