Финансовото министерство намалява броя на зам.-министрите

684
Финансовото министерство намалява броя на зам.-министрите

Служителите в Министерството на финансите ще бъдат съкратени с 11% до края на годината и с 14.5 в началото на следващата, предвижда одобреният от правителството Устройствен правилник на ведомството, съобщиха от правителствения пресцентър.

Функциите на администрацията на Министерския съвет (МС) и Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) ще преминат към МФ, с което съставът на министерството ще се увеличи с 24 щатни бройки и се компенсира намаляване на служителите.

С влизането в сила на новия правилник численият състав на Министерството на финансите става 650 души, като от януари 2010 г. се предвижда редуциране до 626 щатни бройки. В момента щатното разписание е 704 служители.

Новият Устройствен правилник регламентира намаляване на броя на заместник-министрите на финансите от шестима на двама. От 17 на 10 щатни бройки се намалява и общата численост на политическия кабинет. Той се състои от заместник- министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар, експерти и технически сътрудници.

Намаляването на числеността на служителите е пряко свързано със структурните промени в МФ. Няколко дирекции ще бъдат закрити или обединени, съкращават се длъжности.

Създават се обаче 2 нови дирекции - „Оперативна програма „Техническа помощ" (ОПТП) и „Икономическо планиране и анализи" (ИПА).

Първата ще е Управляващ орган на оперативната програма, които до момента са изпълнявани от отдел със същото наименование и със същата численост на служителите в дирекция УСЕС.

ИПА ще осъществява функциите, свързани с осигуряване на подкрепа за планирането на икономическите и публичните политики и инвестиции в изпълнение на принципите за ефективност, отчетност и отговорност при тяхното реализиране. Съставът на дирекцията ще се сформира чрез прехвърляне на щатни бройки от администрацията на Министерския съвет, от закритите дирекция.

Правителството утвърди и Устройствения правилник на Агенцията за икономически анализи и прогнози към министъра на финансите. Щатното й разписание е 43 души. В момента то е 57 служители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg