Финансовото министерство с нова длъжност-финансов квестор

1224
Финансовото министерство с нова длъжност-финансов квестор

Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

С новите норми е предвидено в дружествата от сектор "Държавно управление" министърът на финансите да може да въвежда функцията "превантивен контрол", която да се изпълнява от финансов квестор.

Квесторът ще се назначава със заповед на министъра на финансите за определен период от време, като той ще осъществява контрол за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност преди поемане на финансови задължения и извършване на разходи.

Той ще има право на свободен достъп до служебните помещения, ръководството, персонала и всички активи на организацията, която ще контролира.

Квесторът ще има правомощия да изисква всички документи и достъп до цялата информация, която се съхранява от организацията и ще изготвя всеки месец доклад до министъра.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че квестори ще влязат вероятно в някои от държавните болници, сред които и ВМА.

През следващата година не се предвижда увеличение нито на преките, нито на косвените данъци, съобщи от още вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Той коментира и провеждащата се среща между синдикатите и ръководството на БДЖ днес. Дянков самият няма да присъства на срещата, но призна, че неговата лична позиция не е променена и без финансова дисциплина БДЖ няма да получи никакви пари от бюджета.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg