Фирма от Форчън Топ 100 влиза в България

1088
Фирма от Форчън Топ 100 влиза в България

Американска фирма от сектора на информационните технологии ще инвестира в България до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов в интервю за БТА. Компанията е от топ 100 на класацията на "Форчън".

Фирмата работи в областта на информационните технологии и искат да направят в България център за "споделени" услуги, който да не работи с външни клиенти, а обслужва определени дейности за самата фирма и те да се консолидират на едно място.

През последните месеци се търси място за офис на фирмата, търсят се български партньори за обзавеждане на този офис, за изграждане на информационна система, на фирми за човешки ресурси. В този смисъл до няколко месеца със сигурност ще имаме начало на операциите у нас.

Компанията е предпочела страната ни сред пет-шест държави от Източна Европа. Последният избор е бил между България и Полша.

"Ако погледнем новосъздадените от тази фирма работни места, заплатите, парите за наеми, тогава определено минаваме праговете за инвестиция от клас "А", посочи Борислав Стефанов.

Тази година има около 20 - 30 информационни запитвания в агенцията от техния тип проект. Въпрос на време е тези проекти да се реализират у нас.

Изпълнителният директор на агенцията съобщи, че ножицата между взетите и върнати заеми от дъщерни дружества, които работят у нас, към компаниите майки в чужбина, започва да се затваря към края на годината. Борислав Стефанов предположи, че тази година инвестициите ще са по-малко от 2010 г. Една от причините е, че секторите финанси и търговия вече втора година не се възстановяват.

Инвестициите в индустрия, телекомуникации и енергетика годишно са около 1 – 1.5 млрд. евро на година и най-вероятно толкова ще са и тази година, допълни той.

Неотдавна стана известно, че агенцията, както и министерството на икономиката стоят зад проектозакон, който предвижда преференции, специално предназначени за инвеститори от ИТ бранша, а именно държавата да поеме плащанията им за осигуровки и наеми.

"Въпросът е, че според действащия закон за инвестиции е много трудно да се сертифицират инвеститори във високите технологии, включително "споделени" услуги, както и аутсорсинг на бизнес-процеси. Причината е, че това, което законът определя като инвестиции, са само дълготрайните материални активи. Дори и най-големите IT фирми у нас нямат инвестиции в сгради и оборудване. Те наемат сграда, може да плащат милиони в наеми и заплати, но това по действащия закон не се смята за инвестиция."

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg