Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo

2108
Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo

Днес, 13.11.2017 г., е засечено масово разпространение на електронно писмо (СПАМ/вирус) от трето лице, вероятно намиращо се извън територията на България.

В ролята си на отговорна финансова институция, Credissimo незабавно уведоми МВР, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на личните данни и заяви своята готовност за сътрудничество при необходимост, съобщават от компанията.

След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления установи - „Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията.“

Хакерите използват неправомерно добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, с цел да заблудят получателите.

Предупреждаваме всички потребители, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветваме ви в никакъв случай да не отваряте писмото и прикачените файлове, както и да ги изтриете незабавно.

Във фалшивото писмо, представено от името на Credissimo, се посочва, че клиентът има просрочени задължения, като се изисква в кратък срок да бъде платена „дължима“ сума.

Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение.

Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери със спечелено потребителско доверие, като PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay, Apple.

В България хакерска атака бе направена преди по-малко от месец с Национална агенция по приходите. Втора идентична атака е настоящата към Credissimo - неизменен лидер в онлайн кредитирането в последните три години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg