Фискалният ни резерв расте през април с 200 млн. лева

842
Фискалният ни резерв расте през април с 200 млн. лева

По предварителни данни и оценки фискалният резерв на България към края на април е в размер на 6.6 млрд. лева, в т.ч. 6.0 млрд. лева в БНБ и 0.6 млрд. лева в търговски банки (главно депозити на Националния фонд по предприсъединителните инструменти на ЕС). Това информираха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

Размерът на фискалния резерв в края на март бе 6.4 млрд. лева, в т.ч. около 5.7 млрд. лева в БНБ и около 0.7 млрд. лева в търговски банки (главно депозити на Националния фонд по предприсъединителните инструменти на ЕС).

По предварителни данни, през месец април фискалният резерв на страната е нараснал с около 0.2 млрд. лева., главно поради превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма за месеца.

По предварителни данни и оценки на консолидирано ниво за месец април излишъкът е в размер на около 0.3 млрд. лева, като изминалият месец е първият от началото на 2010 г., в който приходите за периода превишават разходите, припомнят от МФ.

Вестник Дневник писа в днешния си брой, че правителството възнамерява да върже бюджета на България с близо 2 млрд. лева от фискалния резерв на страната. Според него правителствени източници са потвърдили информацията на друг един български ежедневник „Сега", че „в проекта за актуализация на бюджета фискалният резерв ще бъде намален с 1.9 млрд. лв. - от сегашния минимум от 6.3 млрд. на 4.5 млрд., и обясниха, че това е заради очаквания недостиг от 2 млрд. лв. от планираните данъчни приходи".

Засега официалната позиция на МФ е, че изнесената информация в общественото пространство за резерва не отговаря на истината.

По повод изнесените предварителни данни за фискалния резерв на България за април, финансовият министър Симеон Дянков коментира следното от Вашингтон: "България не се нуждае нито от заем от МВФ, нито от емитиране на еврооблигации. Финансите на страната са стабилни".

Да припомним, че малко по-рано днес съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов препоръча на кабинета да емитира именно еврооблигации за 1 млрд. евро.

„Обръщаме внимание на огромния риск, който крие неизпълнение на намерението да се съкратят бюджетните разходи допълнително с 900 млн. лева", каза още той, цитиран от БГНЕС. „Никога текущите разходи не са били съкращавани толкова драстично и този показател може да не бъде постигнат".

Според него се очертава превишаване на бюджетния дефицит, който може да достигне 5% и като първа стъпка сините депутати залагат на еврооблигациите, след сондиране с техни евентуални български купувачи.

Иван Костов препоръча още и да се предприемат стъпки за подготовка за сключване на споразумение с МВФ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg