Фискалният резерв към 30 юни е над 8 млн. лв.

552
Фискалният резерв към 30 юни е над 8 млн. лв.

12.95 млрд. лв., или 39.8% от планираните за годината, са приходите и помощите по консолидираната фискална програма за първото шестмесечие на 2009 г., се посочва в доклада на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 юни т. г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Отчетените постъпления са 92.3 на сто от тези спрямо същия период на м. г. През първото полугодие се отчита намаляване на приходите. Изоставяне спрямо разчетите се наблюдава предимно при данъчните постъпления и приходите от ДДС. Основните причини за това са свързани със забавянето на икономиката и значителното свиване на външната търговия. Отчетените тенденции през миналите месеци очертават значително забавяне при изпълнението на някои основни данъци, което се отразява във влошаване на бюджетното салдо.

През първото полугодие бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително - 177.9 млн. лв. То е формирано при дефицит от 35.7 млн. лв. по националния бюджет и превишение на приходите над разходите по европейските средства от 213.6 млн. лв.

Отрицателното салдо за юни е 377.5 млн. лв., като за първите шест месеца на годината на месечна база се отчита превишение на приходите над разходите единствено през януари и април. В останалите месеци бюджетният баланс е отрицателен, което се дължи на влошените тенденции в приходите и темпа на разходите, несъответстващ на значителното изоставане в приходите.

Проявилите се в началото на годината влошени тенденции в приходите и сериозното свиване на данъчните постъпления са в размери, които на годишна база превишават заложените в републиканския бюджет буфери. Възможностите за допълнителни мерки за ограничаване на разходите се свиха с започване изпълнението на бюджета във второто полугодие на годината, поради високия размер на усвоените до края на юли разходи. В тази връзка първата стъпка на новото правителство бе още на първото си заседание да обсъди и приеме пакет от допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи по републиканския бюджет с 1.15 млрд. лв.

Предприети са и мерки за засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки от приходната администрация. Целта е пресичане на контрабандния внос и противодействие на данъчните и осигурителните измами, включително и на схемите за неправомерно възстановяване и невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци. Усилията са насочени към подобряване ефективността при събиране на публичните вземания, засилване на фискалната дисциплина и оптимизиране на разходните политики при променените икономически условия и ограничен бюджетен ресурс, с което да се осигури стабилна фискална позиция на страната.

Данъчните постъпления за първото шестмесечие са 10.12 млрд. лв., което е 78.1 на сто от общите приходи по консолидираната фискална програма. От преки данъци в хазната се събрани 2 258 млн. лв., което е 45.7% от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са 4.9 млрд. лв. или 35.5% от разчетите за годината. От ДДС са събрани 3.05 млрд. лв., което е близо 79 на сто от постъпилото за същия период на м. г. От акцизи в бюджета са внесени 1.78 млрд. лв. В номинално отношение те остават близки до отчетените през същия период на м. г. От социалноосигурителни и здравни вноски са събрани 2.588 млрд. лв. или 43.1 на сто от планираното за годината.

Неданъчните приходи в края на юни са 2 млрд. лв., което е 52.4% от годишните разчети. Постъпилите помощи, които са основно авансови плащания от фондовете на ЕС, са 830.8 млн. лв. или 27.6 на сто от планираните.

Разходите по консолидирания бюджет, които включват и вноската за общия бюджет на ЕС, са 12.775 млрд. лв. Лихвените плащания са 342 млн. лв., което е 53.7% от планираното за т. г. Текущите нелихвени разходи са 10.218 млрд. лв., а капиталовите разходи - 1.803 млрд. лв. В съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС вноската на България в общия бюджет на Общността е 412.5 млн. лв.

Фискалният резерв към 30 юни т. г. е 8.265 млрд. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg