Фискалният резерв пада на 6.5 млрд. лв.

813
Фискалният резерв пада на 6.5 млрд. лв.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6.5 млрд. лв. и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет. Изявлението премиерът направи по повод отразено в медиите изявление на предшественика му Сергей Станишев, който попита къде са изчезнали 2 млрд. лв. от резерва.

Фискалният резерв в края на 2008 г. е приблизително 8.4 млрд. лв., а към момента, в който правителството на ГЕРБ пое управлението на бюджета, вече е 7.8 млрд. което е намаление от почти 600 млн. лв, поясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му благодарение на усилията на правителството през втората половина на годината фискалният резерв на практика почти запазва своя размер, като в края на 2009 г. той е 7.7 млрд. лв.

В същото време неизпълнението на приходите за 2009 г. спрямо разчетите по закона за държавния бюджет е около 7.5 млрд. лв., а заложените буфери са в размер на 3.9 млрд. лв. Тази ситуация щеше да доведе до дефицит от 3.6 млрд. лв. или 5.4% от БВП, което на практика "преполовява" фискалния резерв, посочи Горанов.

В случая ние предприехме решителни мерки за стабилизиране на бюджета както по линия на разходите, така и по линия на допълнителни мерки по приходите, каза той. Горанов допълни, че ако това не е било изпълнено, България е щяла да изпадне в ситуация на свръхдефицит.

В първите месеци на 2010 г. действително има дефицит и той е нормален, посочи заместник-министърът. По думите му дефицитът се дължи най-вече на по-високите социални разходи и на много по-доброто усвояване на средствата от европейските фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg