Фискалният резерв се топи като априлски сняг

1552
Фискалният резерв се топи като априлски сняг

Натрупването на средства във фискалния резерв е в пряка зависимост от изпълнението на консолидирания бюджет. Той включва наличността по всички сметки и депозити на правителството, се казва в коментар на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Размерът на фискалният резерв към края на 2010 г. е малко над 6 млрд. лв. или точно половината от рекордно високото ниво (12 млрд. лв.) към края на октомври 2008 г.

Намалението на размера на резерва през последното тримесечие на 2010 г. се ускорява от началото на 2011 г. Само през първите два месеца намалява с около 940 млн. лв. до 5.1 млрд. лв. към края на февруари. Ново намаление ще има и през март според данните от месечния баланс на управление „Емисионно".

 

Вероятността съвсем скоро фискалният резерв да достигне 4.5 млрд. лв., колкото е минимумът към края на декември 2011 г. по закон, е напълно реална. С това ще се изчерпа възможността за вътрешно финансиране на бюджетния дефицит, а емисията на дълг на международните пазари изглежда неизбежна. Такава възможност все пак в предвидена в закона за 2011, но правителството се въздържа да я прилага.

Натрупаните средства в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система или т.нар. Сребърен фонд са точно 1/3 от размера на фискалния резерв към края на февруари. Наскоро отново се заговори за промяна в закона, регламентиращ статута и дейността на фонда с цел да се стимулира Българската икономиката. Това е практическа подмяна на идеята за Сребърния фонд, който трябва да е гарант за пенсионната система.

Правителството трябва да положи максимални усилия да балансира бюджетната позиция през следващите месеци. И ако ценовата динамика на международните пазари внася известна несигурност при изпълнението на приходите, то контролът върху разходите е изцяло в ръцете на правителството. С предизборно харчене обаче няма как да се получи.

Източник: Институт за пазарна икономика

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krasimira Dukova
# 0
20:04 | 15 April 2011
То е ясно.че ще има отново криза. и то след изборите и ще се сбъдне прогнозата за 2012 г. Ще бъде голям катаклизъм в цял свят. но най - вече в бедна България и то защото няма истинска промиш.емост и селско стопанство. които умишлено бяха съсипани от околните държави.но не без помощта на корумпирани българ.ски чиновници. За това мисля . че е редно да бъдат проверени през последните години всички чиновмици - за доходи и придобити имоти
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg