Fitch може да намали кредитния ни рейтинг до "джънк"

1056
Fitch може да намали кредитния ни рейтинг до

Кредитният рейтинг на България, която има най-малък бюджетен дефицит в ЕС, може все още да бъде намален до джънк статус, тъй като външният дълг, надхвърлящ стойността на БВП, заплашва финансовата стабилност, казват от Fitch Ratings, информира Bloomberg.

Рисковете идват от частния сектор, който има високо ниво на външна задлъжнялост, което го прави уязвим, казва Едуард Паркър от Fitch.

Задълженията на България в чуждестранна валута имат най-ниската инвестиционна степен при Fitch BBB-, а перспективата е отрицателна от миналия април. България е имала брутен външен дълг от 37.6 млрд. евро, или 111% от БВП в края на миналата година. Страната може да изпита натиск по отношение на текущата си сметка и на обвързаността на валутата й с еврото, смята Паркър.

Рейтингът на България потенциално може да бъде намален, тъй като страната все още има значителен дефицити по текущата сметка и голяма несигурност за това как ще бъде финансиран и какъв ефект ще има това върху икономическия растеж," казва Паркър.

Дефицитът по текущата сметка на страната нарасна до една четвърт от БВП през 2008 г., което е най-високото ниво сред развиващите се страни, на които Fitch присъжда рейтинги.

Две от 27-те страни членки на ЕС в момента имат джънк статус на кредитния си рейтинг при Fitch. Това са Латвия и Румъния, които разчитат на спасителни средства от Международния валутен фонд и ЕС, за да изплащат външните си задължения. България засега не е търсила международна парична помощ.

Голяма част от външният дълг на България се дължи на финансовата система. Задълженията на банковата индустрия през миналата година са били 8.4 млрд. евро или около четвърт от БВП, докато задълженията на частния сектор възлизат на 12.08 млрд. евро, или 37.6% от БВП, по данни на БНБ.

Свиването на икономиката се е увеличавал с всяко тримесечие през миналата година, като в крайна сметка БВП на страната намаля с 6.2% на годишна база в последните три месеца на 2009 г. Икономиката на страната вероятно се е свила с 4.1% през 2009 г. и може да нарасне с 0.3% през 2010 г., смятат от правителството. Паркър очаква свиване през тази година, занижавайки предишната прогноза на Fitch, че БВП на страната ще остане без промяна.

България, чиято валута е обвързана с еврото, е сред източноевропейските страни, които демонстрират "значителна финансова крехкост," според професора от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

Страната с население 7.7 милиона души има 30 банки, 85% от които са чуждестранни, по данни на БНБ.

България е страна с относително голяма банкова система за нивата на доходите и с много високи нива на външен дълг, според Паркър. "Вземайки предвид по-тежката ситуация с външното финансиране, в момента има по-голяма несигурност за това как ще се обслужва външния дълг на частния сектор."

Заемите в страната надхвърлят с около една трета депозитите, което означава, че банките в България трябва да се обърнат за финансиране към своите компании майки. Западните банки обаче са заети с отписването на лоши заеми намаляването на балансовите си отчети и ограничаването на средствата за чуждестранните си подразделения. Това може да се окаже лоша новина за България, тъй като повече от половината от кредитите на местните банки са деноминирани в чуждестранна валута и основно в евро.

Това би могло да доведе до натиск върху платежния баланс, ръста на БВП и валутния борд, с неблагоприятни последици за публичните финанси смята Паркър.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg