Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

701
Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Рейтинговата агенция Fitch потвърди България в чуждестранна валута BBB- и дългосрочния рейтинг в местна валута BBB. Перспективите и по двата рейтинга са стабилни, отбелязват от агенцията, предаде Ройтерс.

Fitch потвърди и българския краткосрочен рейтинг на F3, таванът за страната остава ВВВ+. Решението отразява успешната българска фискална консолидация, стабилна валутна политика и ребалансирането на икономиката, отбелязват от агенцията.

Сред негативните фактори експертите посочват това, че икономическият растеж в страната остава слаб, както и опасността България да бъде засегната от засилване на кризата в еврозоната по финансови и търговски канали.

Изтъкват се и някои структурни слабости, които влияят върху българския рейтинг, като най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, необходимостта от намаляване на високата безработица и повишаване качеството на пазара на труда, съобщи bTV.

За 2012 г. международната рейтингова агенция очаква ръстът на българската икономика да бъде 0.9%. За това ще спомогне вътрешното търсене и повишеното усвояване на европейски фондове, което насърчава инвестициите в държавния и частния сектор.

Продължаващата криза в еврозоната няма да позволи на страната да разчита в по-голяма степен на износа.

Ако Гърция не напусне еврозоната, от Fitch очакват българския вътрешен продукт да се увеличи с 2.5% през 2013 и 2014 г. Според агенцията за уязвимостта на страната ни допринася значителната роля на подразделенията на гръцките банки у нас, която, макар и да намалява, все още възлиза на 21% от всички активи в банковия сектор.

Рейтинговата агенция прогнозира, че българското правителство ще успее да постигне заложения бюджетен дефицит за годината благодарение на успешния контрол върху разходите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg