Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

212
Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди кредитния рейтинг на България - чуждестранна валута краткосрочен „F3", дългосрочен „ВВВ-" и местна валута дългосрочен „ВВВ". Перспективите за дългосрочния рейтинг са отрицателни.

Анализът на агенцията сочи, че перспективите на страната ни остават стабилни. Основен принос за това има стабилността на българските публични финанси, които са главен позитив за определянето на рейтинга.

Консолидираният държавен дълг възлиза на едва 14.8% от БВП в края на 2009 г. и е доста под осреднения размер за рейтинг ‘BBB', който е 34.6 на сто.

Бюджетните излишъци през годините на бум помогнаха за намаляване на дълга и натрупване на фискален резерв в размер на 5.6 милиарда щ. д. (11.6% от БВП) в края на 2009 г., осигурявайки силен буфер и финансова гъвкавост за справяне с кризата.

Въпреки това, рецесията и разхлабването на политиката преди парламентарните избори през юли 2009 г. са причина бюджетът да премине от излишък от 1.8% от БВП през 2008 г. на дефицит от 3.9% през 2009 г. (на база ESA 95), въпреки затягането на фискалната политика след изборите от страна на новото правителство, констатират от Fitch.

През 2009 г. вътрешното търсене е намаляло с 14.8% в сравнение със средно 4.1% за ЕС. БВП се e свил с 5% през 2009 г. и 2.5% през първата половина на 2010 г. (на годишна база) и Fitch очаква БВП да спадне като цяло с 0.5% през 2010 година. Дефицитът по текущата сметка е намалял до около 4% от БВП през първата половина на 2010 г., сравнен с 24 на сто през 2008 година.

Силен обнадеждаващ сигнал е бързото възстановяване на износа и увеличението на пазарния дял въпреки паричния съвет.

През първата половина на 2010 г. се наблюдава и значително нетно погасяване на външния дълг и свързано с платежния баланс намаление на резерва с 1.2 милиарда евро.

В допълнение, високият показател за брутен външен дълг от 113% от БВП в края на 2009 г. (повече от два пъти от медианата от 49% за рейтинг ‘BBB') показва необходимостта страната да привлече по-големи капиталови потоци, за да рефинансира задълженията си и за да се върне към икономически растеж с цел осигуряване на външна платежоспособност при една по-малко благоприятна международна конюнктура.

Рейтингът на България се подкрепя и от сравнително доброто равнище на развитие на човешкия капитал, бизнес климат и политическа стабилност, резултат и от членството в ЕС. БВП на глава от населението и показателите за управление на Световната банка са в общи линии в съответствие с медианите за рейтинг ‘BBB'.

Връщането към устойчив растеж и намаляване на риска от външни шокове би могло да доведе до корекция на перспективата от отрицателна на стабилна. Обратно, перспективата би могла да бъде намалена в случай на голямо нетно изтичане на капитали, свързано с повишено външно финансиране и по-силен финансов и макроикономически натиск, съществено влошаване на публичните финанси или сериозен пренос от нови отрицателни шокове, например проблеми в гръцките банки-майки.

Рецесията доведе до рязко увеличаване на показателя за необслужваните кредити - на 9.5% (90 дни просрочие) през юни 2010 г. Fitch очаква този показател още да се покачи. Въпреки това банковата система е добре капитализирана, с рисково претеглена капиталова адекватност от 18% и провизии, които покриват 80% от необслужваните кредити. Ликвидността е много добра, констатира агенцията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Акционер
# 0
11:08 | 20 August 2010
Особено важна е информацията за капиталовата адекватност на банковата система. Кредитният рейтинг на страната е важен икономически показател за доверието на международната финансова общност към българския капиталов пазар. Поздрави за екипа на Профит.бг.
Common Stocks
# 1
09:08 | 20 August 2010
Изключително професионална информация за икономическото състояние на страната. Поздрави за екипа на Профит.бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg