Fitch потвърди кредитния рейтинг на община Благоевград

800
Fitch потвърди кредитния рейтинг на община Благоевград

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочен кредитен рейтинг ВВ+ /стабилна перспектива/ на община Благоевград.

Решението на рейтинговата агенция бе съобщено с официално писмо до кмета на Благоевград и мотивирано в годишния доклад на Международната агенция.

Сред основните фактори  за добрата оценка, дадена от Fitch Ratings на Община Благоевград са липсата на дългове и способността на Община Благоевград да финансира капиталовите си разходи с държавни трансфери, средства от ЕС и със собствени средства, без да натоварва допълнително бюджетът с поемане на общински дълг.

В доклада е отбелязано, че Община Благоевград има нужда от значителни инфраструктурни инвестиции и успешното реализиране на проекти по европейските и национални програми за финансиране ще бъде ключов фактор за изпълнение на дългосрочния й финансов план.


Приходите от местните данъци и такси в Благоевград са се увеличили с повече от 60% през 2008, в сравнение с 2007 година. Увеличението се дължи на нарастването на населението на общината, на пазара на недвижими имоти и следователно на данъка върху недвижимото имущество (около 10%) и на данъка за възмездно придобиване на имот( 67%). Доходите от данък МПС също са се увеличили през 2008 г. Нововъведеният патентен данък допринася с още 7% към местния бюджет. С изключение на местните данъци и такси, общината има минимални източници на доходи. Данъците и таксите са допринесли около 15% от общите приходи през 2008г., което прави община Благоевград силно зависима от централната власт, се казва в доклада.

Оценката взема предвид и факта, че жизненият стандарт в страната е нисък в сравнение с международните стандарти, (БВП на глава от населението за Благоевград е с 30% по - нисък от този за страната, който в свой ред е едва 37% от средния за ЕС). Безработицата в Благоевград се е увеличила на 4.9% през 2008 година от 4.5 % през 2007 г., а през юли 2009 е стигнала 6.3% - стойност по - ниска от средната за страната за същия период (7%).

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg