Fitch потвърди рейтинга на България BBB с положителна перспектива

678
Fitch потвърди рейтинга на България BBB с положителна перспектива

© Pixabay

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите рискове по линия на COVID-19 и по-високата устойчивост на икономиката, както и продължаващия напредък към еврозоната, отбелязват от рейтинговата агенция. 
 
Според Fitch краткосрочните негативни рискове, свързани с пандемията и несигурността от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност. Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от потенциалния растеж, поради неблагоприятните демографски развития, които могат да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление и ниво на доход слабо надхвърлят медианата на държавите със сходен рейтинг.
 
Fitch очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4.7 % през 2021 г. спрямо оценката от 3 % през февруари. Възходящата ревизия отразява по-доброто от предвиденото възстановяване на БВП през първото тримесечие на 2021 г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.
 
В средносрочен план инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на ЕС през следващите години. Анализаторите от Fitch вярват, че значителният размер на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще подкрепи растежа на икономиката, който е оценен на 3.9 % през 2022-2023 година.
 
Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит на 5 % от БВП през 2021  г. спрямо 5.5% средно за държавите със сходен рейтинг. Дефицитът е повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са дефицитът да се свие до 2% през 2023 г., което ще задържи отношението дълг/БВП под 30% (спрямо 57% в държавите със сходен рейтинг). Fitch определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен. Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.
 
Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредъкът към присъединяването към еврозоната и подобряването на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите
с по-висок рейтинг. 
 
Факторите, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са неблагоприятните политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване, продължителното нарастване на публичния дълг, материализирането на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg