Фонд ФЛАГ подкрепя общините, кандидатстващи за финансиране от ЕС

416
Фонд ФЛАГ подкрепя общините, кандидатстващи за финансиране от ЕС

Фонд ФЛАГ ще бъде в абсолютна готовност през юли – август, когато се очаква да бъдат одобрени оперативните програми от Европейската комисия.

Това каза днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски по време на семинар на тема "България в ЕС – нови възможности пред общините".
Фондът ще подкрепя проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

За него в бюджета за 2007 г. са предвидени 30 000 000 лева. Държавата засега е поела ангажимент да осигури между 15 и 30 % от необходимите средства в портфейла на фонда. За оставащите 70 % ЕБВР ще осигурява синдикиран заем.

Освен собствени средства, банката ще набира допълнително финанси и от Европейската инвестиционна банка, от пенсионни фондове и от търговски банки. Чрез конкурс ще бъде избрана българска търговска банка, която ще работи с фонда. Очаква се процедурата за нейния избор да стартира през този или следващия месец.

Срокът за връщане на кредити при дългосрочно финансиране за покриване на ДДС на разходите на общините ще е 20 години, с гратисен период от 3 до 5 години и лихва около 4.5 %, посочи зам.-министър Михалевски. От фонда ще се дават краткосрочни заеми за не повече от 12 месеца за т. нар. мостово или междинно финансиране и за проектна готовност.

До края на месец април се очаква да бъдат разработени няколко типови модела за големи, средни и малки общини съобразно техните нужди и бюджети в партньорство с Министерство на финансите, каза още зам.-министър Михалевски.

Тези модели ще бъдат изготвени на базата на няколко приоритетни проекта от общинските планове за развитие. Така на практика ще се демонстрира финансирането, как то ще се отрази върху бюджета на общините и какъв ще бъде макро- и микроикономическият ефект от него. Тези модели ще бъдат разпространени до всички общини и Националното сдружение на общините.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg