Фонд „Земеделие" изплати 20 млн. лв. на животновъдите

1039
Фонд „Земеделие

Днес Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) преведе последните средства на животновъдите по схемата за изплащане на държавна помощ за подпомагане на пострадалите от кризата ферми от първа, втора и трета категория. Така за по-малко от месец на дребните фермери бяха изплатени общо около 20 млн. лв. държавна помощ.

По схемата, която се прилагаше като временна мярка, кандидатстваха общо 6 962 животновъди. Финансирането се отпуска с цел фермерите да запазят размера на стопанствата си за една година напред.

От общата сума 14 млн. лв. бяха предвидени за подпомагане на ферми, в които се отглеждат крави и биволици. Останалите 6 млн. лв. се изплатиха на стопани, отглеждащи овце и кози.

Припомняме, че с цел да се подпомогнат животновъдите, с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие" до края на 2011 г. бе удължен срокът за погасяване на предоставените им през 2008 и 2009 г. кредити за покупка на фураж и фуражни компоненти.

Утвърденият за целево кредитиране на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти бюджет за 2010 г. е 10 млн. лв. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, отглеждащи овце, кози, крави и биволици, които обаче не са получавали кредити от Фонд „Земеделие" за 2008 и 2009 г.

За кредити животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември 2010 г. На брой животно фермерите могат да получат по 80 лв. за овце-майки и кози-майки и по 500 лв. за крави и биволици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg