Фондация Биоразнообразие протестира срещу обявяването на Странджа за Природен парк

424
Фондация Биоразнообразие протестира срещу обявяването на Странджа за Природен парк

Днес и утре - 19 и 20 март пред Върховния административен съд ще се проведат протести срещу обжалване на община Царево на заповед за обявяване на Странджа за Природен парк.

Организатор на протестите е Българска Фондация Биоразнообразие. Оттам твърдят, че ни предстои да станем свидетели на поредния опит да се подиграят и да поругаят българската природа.

След като поутихнаха страстите с Натура 2000 и исканията на Общините бяха напълно удовлетворени - някои общини решиха, че вече са недосегаеми и че могат да заграбват дори националното богатство, посочват от фондацията.

Години наред Община Царево се рекламираше чрез Странджа и използваше близостта на планината и запазената, почти девствена природа като свои най-големи предимства за развитие на туризма.

Днес същата Община обжалва заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г. и в името на бесните инвеститорски интереси по Южното Черноморие се отрича от парка, поясняват еколозите.

За да узакони незаконното строителството на вилно селище „Златна перла" край село Варвара, „Краш 2000" ООД също завежда дело срещу Министерството на околната среда и водите, защото отмяната на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа е единственият начин да се заобиколи закона и решението на Върховния административен съд и да се завърши строежа, в който на зелено са се включили десетки чуждестранни граждани.

Ето защо представителите на Българска Фондация Биоразнообразие още от 09.00 часа ще бъдат пред Върховния административен съд, за да помолят магистратите чрез мълчаливото си присъствие на площад „Св. Неделя" да дадат шанс на българската природа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg