Фотоизложба "50 години Европейски парламент" откриха в столицата

412
Фотоизложба

Фотоизложба "50 години Европейски парламент" бе открита в Информационния център на Европейския съюз в София. На тържествения прием присъстваха председателят на Европейския парламент за периода 1989-1992 година - Енрике Барон Креспо, български членове на Европейския парламент, членовете на делегацията на Комисията по международна търговия към ЕП (INTA) и Милан Предан, Пълномощен министър и представител в България на Словенското председателство на ЕС.

На 19 март преди 50 години 142-ма делегати от 6-те държави основателки - Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, Франция и Италия - се събират в Страсбург в сградата на Съвета на Европа за учредителното заседание на Общата Европейска парламентарна Асамблея. Тази Парламентарна Асамблея е предшественикът на Европейския парламент , както го наричаме днес.

Това заяви ръководителят на Информационния офис на Европейския Парламент в България - Тоон Стрепъл във встъпителното си слово.

Връщайки се назад през 50-те години от създаването на Европейския парламент, ние същевременно гледаме и в бъдещето и се питаме как ли ще изглежда Европа след още 50 години, допълни Тоон Стрепъл. Ръководителят на Информационния офис на Европейския Парламент в България подчерта пред гостите и важността на предстоящите през 2009 година избори за Европейски парламент.

Искам да поздравя всички българи и да им кажа, че най-важното нещо е не само това, че всички сме граждани на ЕС, че живеем в мир и благоденствие, а че за първи път в историята изграждаме наднационална демокрация. Това заяви в тържественото си слово Енрике Барон Креспо.

За първи път в историята 27 държави и близо 500 милиона граждани живеят заедно, спазвайки едни и същи ценности и преследвайки едни и същи цели, като всеки народ запазва своята идентичност, каза още председателят на ЕП за периода 1989-1992 година.

Той изтъкна ползите за страната си (Испания) след присъединяването й към Европейската общност и как е успяла да реализира важни инфраструктурни проекти, както и да подобри качеството на живот.

Надявам се, че и България ще успее да се възползва по възможно най-добрия начин от своето членство, допълни Енрике Барон Креспо. Обръщайки поглед към изложбата "50 години Европейски парламент", той обясни, че е станал негов председател в периода, който е променил европейската история (1989 г.) - падането на Берлинската стена.

Това беше период, през който преживяхме много неща, но важното е, че накрая всички заживяхме в един общ дом, заяви още Креспо и допълни, че, въпреки миналото разделение, Европа е съумяла да обедини своите граждани.

Изложбата "50 години Европейски парламент" ще остане открита за жителите и гостите на столицата до края на месеца.

Снимка: Информационен център на Европейския съюз в София

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg