Франко Фратини: Винаги съм подкрепял България

336
България свърши огромна по обем работа в процеса на присъединяването си към Европейския съюз, но ние напълно съзнаваме, че това, което трябва да направим след присъединяването, е от съществено значение.

Особено внимание правителството отделя на отстраняването на забележките и препоръките от последния мониторингов доклад на Европейската комисия от миналата година. Това каза министър-председателят Сергей Станишев пред заместник-председателя на ЕК Франко Фратини, който е у нас, за да се запознае с напредъка на реформите в съдебната система и борбата с корупцията и престъпността.

Премиерът Станишев запозна госта си с изпълнението на ангажиментите в областта на правосъдието и сигурността, информират от пресцентъра на Министерски съвет.

Той представи изработения механизъм за засилено наблюдение и координация на изпълнението на мерките и критерии, последните промени в Конституцията, насочени най-вече към премахване на всички неясноти около независимостта и отчетността на съдебната власт, предстоящото второ четене на новия ГПК, подготовката на нов закон за съдебната власт и др.

Министър-председателят информира еврокомисаря, че се разглежда въпросът за установяване на по-тясно сътрудничество с неправителствения сектор в тази област. „Ние работим, за да бъдем добър член на ЕС и това е от национален интерес за България”, изтъкна премиерът Станишев.

В разговора си за изграждането на ЕС като зона на правосъдие, свобода и сигурност, двамата политици подчертаха необходимостта от засилено и консолидирано сътрудничество в рамките на европейската вътрешна политика, която да гарантира по-голяма сигурност на гражданите. Отделно взета страна не може да се справи сама с организираната престъпност, особено в условията на глобализация, е мнението на премиера.

Еврокомисарят оцени високо работата на МВР и конкретните резултати в борбата с организираната престъпност. Той посочи също, че реформите в съдебната система не са лесни, но са от ключово значение за страната ни и изрази удовлетворение от последната поправка на Конституцията, както и от сроковете за промените в ГПК.

Тези резултати не са за Брюксел, а за България, подчерта Фратини. Неговите препоръки са за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между прокуратурата и МВР и за отделяне на по-голямо внимание върху престъпленията, свързани с пране на пари. Еврокомисарят предложи България да определи свой офицер за връзка в подчинените му структури в Брюксел.

Винаги горещо съм подкрепял България и смятам, че тя също може да ни помага, особено що се отнася до ключови въпроси, свързани със Западните Балкани, подчерта заместник-председателят на ЕК, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността, Франко Фратини.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg