ФРПИ ще бъде преобразуван в Национална агенция „Пътна инфраструктура” към МС

1782
ФРПИ ще бъде преобразуван в Национална агенция „Пътна инфраструктура” към МС

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ) ще бъде преобразуван в Национална агенция „Пътна инфраструктура” към Министерския съвет, предвиждат утвърдените от правителството предложения за промени в Закона за пътищата. Измененията и допълненията в нормативната уредба са изготвени от междуведомствена експертна група, създадена със решение на правителството на 29 май т. г., съобщиха от МС.

С проектозакона ясно са дефинирани и разграничени правомощията на Министерския съвет и на министрите на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството като органи, които определят и провеждат политиката в сектора, и на новата административна структура. Целта е създаването на условия за по-добро управление на дейностите, свързани със собствеността, ползването, стопанисването, изграждането, ремонта, поддържането и финансирането на пътната мрежа.

В проекта е записано, че Министерският съвет определя държавната политика за планиране, изграждане, управление и поддържане на пътната инфраструктура. Посочено е още, че министърът на транспорта формира държавната политика, свързана с развитието на републиканските пътища, а министърът на регионалното развитие и благоустройството го подпомага в политиката за второкласните и третокласните републикански пътища.

Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) ще има статут на юридическо лице, първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Запазват се специализираните звена на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, които ще бъдат специализирани звена в НАПИ – 27 пътни управления, Централна лаборатория по пътища и мостове и Управление „Пътни такси и разрешителни”.

Новата агенция ще се ръководи от Надзорен съвет и изпълнителен директор. В съвета ще участват 5 души, които ще се одобряват и назначават от Министерския съвет по предложение на премиера и на министрите на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Негови членове могат да бъдат експерти с доказан професионален опит – инженери, икономисти и юристи. Мандатът им ще е 5 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg