FT: Срамът на България

774
FT: Срамът на България

Слабото представяне на България в борбата срещу организираната престъпност и корупцията бе изложено на показ пред света и донесе гняв и срам в София, пише в редакционна статия Financial times.

В изтекъл миналата седмица доклад Европейската комисия се скара на България, като използва едни от най-суровите фрази, употребявани по адрес на страна членка, като каза, че "корупцията на високо равнище и организираната престъпност" са изострили "проблеми на обща слабост в административния и съдебния капацитет". В друг изтекъл документ Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обвини предполагаема престъпна бизнес група в източване на предприсъединителните фондове на ЕС, а властите - че не се са справили както трябва със случая.

И двата текста бяха проекти, подлежащи на преработка преди да бъдат представени на министрите на външните работи от ЕС тази седмица. Комисията обаче не бива да отстъпва. А министрите трябва да одобрят плановете й за предприемане на енергични мерки срещу София и за потвърждаване на лишаването й от близо 1 милиард евро предприсъединителна помощ, посочва изданието.

Може да изглежда несправедливо изборът да се спре върху уязвима нова страна членка, когато през последните години още по-големи измами с европейски фондове - в Гърция, например, не доведоха до такива радикални действия. Санкциите ще ударят тежко София, тъй като парите по предприсъединителните фондове ще бъдат загубени безвъзвратно, ако не бъдат изразходвани до края на годината.

България и Румъния бяха предупредени, когато се присъединиха към съюза през януари 2007 г., че трябва да се справят с корупцията. Те бяха поставени под режими на специално наблюдение. Въпреки трудностите си, Румъния изглежда удовлетвори комисията - горе-долу. България обаче не и трябва да плати цена за това.

При условие, че нейните държавни финанси са в ред, тя може да преживее икономически шок, въпреки че инфраструктурни планове ще пострадат. Политическите последици ще са по- големи, като ще се разрази спор кой носи отговорността за унижението на страната. Обществото е бясно на лидерите си и благодарно на Европейския съюз, че проучва далаверите. Нарастващият гняв може да доведе до предсрочни избори. Онези, които са на власт, като се започне от президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев, трябва да обмислят сериозно позициите си.

Но лидерите на основните партии трябва да внимават също да не би политически екстремисти да излязат победители от тази афера. Необходимо е Брюксел да помогне, като изтъкне, че поставя на подсъдимата скамейка не страната, а ключови политици, чиновници и магистрати. Комисията трябва също така да увеличи помощта за административните и съдебните реформи веднага щом София поеме искрено ангажимент за промяна, съветва Financial times.

Необходимо е обаче Европейският съюз да държи курса. Съюзът може да функционира както трябва, само ако правилата му се спазват навсякъде. Скептично настроените избиратели ще бъдат убедени за ползите от разширяването, само ако страните членки - старите и новите, се придържат към едни и същи стандарти.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg