FT: Трудни дни чакат новия български кабинет

519
FT: Трудни дни чакат новия български кабинет

Чуждестранните медии и днес отделят внимание на новото българско правителство. Financial Times пише, че новото българско правителство го чакат трудни дни.

Земен бивш охранител и кмет на София, Борисов ще се нуждае от цялата си агресивност, за да победи най-упорития враг на България - корупцията, подчертава авторитетният ежедневник.

Financial Times отбелязва, че, според мнозина в Брюксел, България и Румъния са били приети през 2007 г. в ЕС прекалено рано. Според FT, в лицето на Бойко Борисов българите са избрали лидер, публично ангажиран с промяната на опетнения имидж на България.

Силата на мандата на Борисов и състава на неговата коалиция дават поводи за оптимизъм, че той ще е в състояние да превърне популистката риторика за "чисти ръце" в реалност, коментира вестникът.

В същото време "Файненшъл таймс" подчертава, че това няма да е лесно. Връзката между бизнеса и политиката в България е силна, аргументира се изданието, като отбелязва, че други са се опитали да я победят, но са се провалили, включително предишно правителство, в което самият Бойко Борисов е заемал пост в министерството на вътрешните работи.

"Тези, които подкрепят по-нататъшното разширяване на ЕС, трябва да се молят Борисов да постигне успех", пише "Файненшъл таймс". Ежедневникът се аргументира, че от 2007 г. импулсът за разширяване е бил загубен и апетитът на много сегашни страни членки като Франция (за приемане на нови държави) е отслабнал.

Ако дуото от Югоизточна Европа се провали, пише изданието, като има предвид България и Румъния, ще се прокраднат съмненията за прословутата преобразуваща сила на ЕС и перспективите за разширяване на съюза към Западните Балкани ще пострадат.

"Това ще е трагедия", предупреждава "Файненшъл таймс". Вестникът се мотивира, че "перспективата за присъединяване към ЕС, колкото и дълъг и тежък да е пътят, е един от малкото стабилизиращи фактори на Балканите. Колкото и тъп да е, разширяването е най-силният външнополитически инструмент на ЕС."

"Като доказва България, присъединяването не бива да бъде извършвано прибързано, но и не трябва да се допуска това, което става в София, да разстройва" процеса на приемане на нови страни членки, пише в заключение "Файненшъл таймс".

Източник: БНР, БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg