„Фьосталпине“ решава за завода до края на годината

1006
„Фьосталпине“ решава за завода до края на годината

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подписа Меморандум за разбирателство между България и Voestalpine - един от най-големите производители и преработватели на стомана в света. От австрийската компания документа утвърди главният финансов директор на подразделението за стомана и член на Борда на директорите на дружеството Алфред Дюзинг.

Меморандумът е във връзка с намерението на Voestalpine да осъществи инвестиционен проект у нас на стойност около 5 млрд. евро, при който ще бъдат разкрити около 4500 работни места. С подписването му страната ни заявява подкрепата си за проекта.

България вложи изключително много усилия, за да привлече тази инвестиция, но решението ще бъде взето от австрийската компания. Направихме всичко възможно предложението ни да бъде едно от най-атрактивните, каза министър Петър Димитров. Той съобщи, че е уточнен теренът, на който би могло да се построи производствената мощност на Voestalpine. Според него, ако страната ни бъде избрана, ангажимент на държавата ще е модернизацията на железопътната инфраструктура, пристанищните терминали, които ще обслужват стоманодобивното производство, ВиК съоръженията и т. н.

Очаква се компанията да обяви решението си дали ще построи новия си завод у нас в края на годината, уточни Алфред Дюзинг. Страната ни се конкурира за привличането на австрийската инвестиция с Румъния, Украйна и Турция.

На заседанието си на 4 септември т. г. правителството реши да бъдат предоставени до 300 000 лв. за ангажирането на международни юристи като консултанти по подготовката и провеждането на преговори за изготвянето на проект на Инвестиционно споразумение между България и Voestalpine.

Наемането им се налага поради техническата сложност на проекта и неговата значимост за развитието на българската икономика. Тяхната дейност ще бъде насочена към воденето на преговори, съгласуване на отделните клаузи и подписване на Инвестиционното споразумение, в което да бъдат защитени напълно интересите на страната.

Усилията, които се предприемат от българската страна, са правилни, защото търсим за нашия проект възможно най-голяма сигурност и затова този меморандум е важна стъпка. Усещаме, че сме добре дошли в България, каза главният финансов директор на подразделението за стомана и член на Борда на директорите на дружеството Алфред Дюзинг. Голям плюс за България е река Дунав, тъй като за нас е важна директната връзка със завода ни Линц, обясни той.

„Тук ние виждаме най-динамичното развитие в европейския регион и затова желаем да дойдем при нашите клиенти, защото голяма част от тях вече работят в Черноморския регион, който има и едно друго предимство за нас, а именно, че ще имаме достъп до морско пристанище, с което ще облекчим доставките на суровина и които ще можем да правим много по-евтино и по-бързо”, каза Дюзинг.

Посланикът на Австрия Клаус Фабиян каза, че за страната му това е много важен проект, който не се ограничава само в една държава, а се разпростира върху целия Черноморски регион. „Много се надявам Voestalpine да избере България за място на завода си и благодарим на българската държава за всички стъпки, които е предприела досега”, заяви посланикът. Той подчерта, че икономическите отношения между двете държави са много интензивни и не случайно през последните години Австрия е водещ инвеститор у нас. Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...