Г. Ангелов: Да не забравяме, че още сме в криза

579
Г. Ангелов: Да не забравяме, че още сме в криза

"Аз не бих гледал чак толкова оптимистично на новината за бюджетния дефицит, защото е ясно, че пари за всички няма да има", каза Георги Ангелов, старши анализатор в Институт "Отворено общество", в сутрешния блок на БНТ по въпроса за малкия бюджетен дефицит и спекулациите в медиите, че все пак за Коледа ще има пари.

„Лошата новина е, че правителството, въпреки доброто развитие на нещата в последните месеци, не можа да постигне крайната цел. Все пак благодарение на взетите мерки целта е постигната на 80% - дефицитът е 5 пъти по-малко, отколкото в началото на мандата на новото правителство".

Ангелов даде пример с Гърция подчерта, че все още сме в криза, няма достатъчно приходи и в тази връзка не е удачно да се дават големи обещания. Според него трябва много да се внимава с дефицита особено, когато има наченки на излизане от кризата, но все още не сме излезли от нея. Притеснителното в случая е, че се успокояваме преди да са дошли добрите новини.

Икономистът Георги Стоев каза, че стремежът да се балансира бюджета е стъпка в правилната посока. Според него за ГЕРБ не е политически изгодно да се дават "популистки обещания в края на тази година", тъй като правителството е дошло на власт с широка политическа подкрепа и има възможност да извърши необходимите съкращения на фискалната тежест, така че да се върви към балансиран бюджет за тази и следващата година и намаляване на данъчната тежест върху гражданите и бизнеса.

Стоев посъветва ГЕРБ да определи каква партия ще бъде в дългострочен план: дясна, ще намалява ли ненужни разходи в неефективни сфери на икономиката или ще "се стреми да гаси пожари на парче" и когато види, че нещата се пооправят (както в случая), ще дава популистки обещания.

Важно е следващата година да бъде балансирана от фискална гледна точка, заяви още Стоев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg