Г. Ангелов: Може да ни се наложи да търсим заем от МВФ

1286
Г. Ангелов: Може да ни се наложи да търсим заем от МВФ

В бюджета за 2011 г. няма "буфери" при по-тежка икономическа ситуация от предвидената, коментира пред журналисти Георги Ангелов, икономист от института "Отворено общество". Той участва в двудневен семинар във Велико Търново на Клуба на стипендиантите на фондация "Конрад Аденауер" на тема "Лидерство и реформи по време на криза".

Бюджетът разчита изцяло на заеми и на харчене на натрупани до момента резерви, но те вече свършват, посочи Ангелов. По думите му, ако не се сбъднат сравнително оптимистичните прогнози, бюджетът не може да издържи. Това ще постави въпроса дали България може да оцелее без заем от Международния валутен фонд, а от там чуждите инвеститори ще продължат да не идват, безработицата ще бъде висока и рецесията ще се окаже по-дълга, отколкото сме си мислили, посочи Ангелов.

Основният риск е какво правим при лош сценарий, какъвто е вероятно да има, защото навсякъде в региона се случват само лоши сценарии, коментира той.

Според Георги Ангелов е време да се направят отлаганите икономически реформи, за да започнат да се получават резултати. Не виждам тази политическа воля за "шокова терапия", коментира той.

Българските политици винаги преди избори спират да правят реформи и понеже догодина ще има избори, правителството още сега е спряло да прави реформи, коментира икономистът. Икономическата реформа се случва, където има политическа воля и където се знае какво трябва да бъде направено, заяви Ангелов пред стипендиантите на фондацията. Той открои като "античудо" Аржентина, която е била сред най-богатите страни в началото на ХХ век, а сега е сред бедните държави.

Като причина той посочи популистката политика, национализацията и ръстът на корупцията по времето на Хуан и Евита Перон. Според него има рискове за подобно развитие и в България.

Като бързи мерки за излизане от кризата икономистът посочи да се фиксира бюджетен дефицит и той да бъде спазен, да се плащат по-високи осигурителни вноски за ранно пенсиониране, както и да се създадат частни здравни каси и да има конкуренция. Като се премахне ранното пенсиониране, без да се повишава пенсионната възраст, се повишава ефективната възраст, посочи той.


Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

olivia daniel
# 0
20:09 | 27 September 2016
Търсите ли за заем? вие сте на точното място за вашите решения заем точно тук! Global Finance Limited дават кредити на физически лица и фирми при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. моля свържете се с нас чрез електронна поща чрез (oliviadaniel93@gmail.com) Application Data 1) Пълно име: 2) Държава: 3) Адрес: 4) Състояние: 5) Пол: 6) Семейно положение: 7) Професия: 8) Телефон: 9) Текуща позиция на мястото на работа: 10) Месечен доход: 11) необходима сума на кредита: 12) продължителността на кредита: 13) Цел на кредита: 14) Религия: 15) Кандидатствали ли сте преди: 16) Дата на раждане: Благодаря,
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg