Г. Ганев: Антикризисните мерки са каталог на ограниченията

706
Г. Ганев: Антикризисните мерки са каталог на ограниченията

Една власт трябва да посяга на правата на човека само при изключителни случаи и с извинения. Това заяви омбудсманът Гиньо Ганев по време на представянето на петия му годишен отчет за 2009 година озаглавен "Правото на достоен живот, кризата в икономиката и дългът на държавността".

Според омбусмана приетите антикризисни мерки са каталог на ограниченията. "Кой е казал, че държавата трябва да абдикира от дълга си към гражданите, нали е създадена, за да улеснява живота на гражданите? Държавата трябва да създаде условия за малкия и средния бизнес да се развиват", коментира още той.

В началото на своето изказване Ганев изтъкна, че най-страшното в българския парламент е, че още не сме забранили на българските депутати да четат изказванията си, както има в други европейски страни. Чудовищно е всеки да говори, това което са му поръчали, коментира още омбудсманът.

В доклада е записано, че липсата на добра правозащитна култура е хроничен проблем на много административни и управленски нива. Човешките права и особено правата на хората с увреждания и на другите уязвими групи трябва да се превърнат в център на политиките на държавно и общинско ниво, препоръчва още омбудсманът.

Държавата трябва да бъде преграда срещу "тиранията на мнозинството". В доклада се препоръчва и цялостна ревизия на общинските наредби от гледище на европейските правозащитни стандарти. Оплакванията на гражданите свидетелстват за редица тревожни практики на общинско ниво свързани със социалните услуги, незачитане на свободата на религиите и нарушаване на правозащитните стандарти чрез принудителното извеждане на ромите от техните единствени жилища.

Относно незачитане свободата на вероизповеданията, Ганев обясни, че е имало сигнали, че местни хора и общини забраняват на гражданите да правят публични проповеди на своето вероизповедание. Омбудсманът подчертава, че евакуациите на граждани трябва да се правят само в изключителни случаи и на всеки засегнат трябва да се осигури съдебна помощ. Ромите живеят при чудовищни условия, коментира Гиньо Ганев. Като незадоволително се определя прилагането на принципите на добро управление в местната власт.

През 2009 година въз основа на изградената от омбудсмана система за мониторинг на доброто управление в местната власт се отчита, че индексът на добро управление е 48, 77 пункта от общо 100. В общините не се прави и оценка на потребностите на гражданите от социални услуги за изготвянето на годишен социален профил на общината. Не е гарантиран достъпът до услуги, особено за най- непривилегированите части от населението, пише още в документа.

До националния защитник са отправени и редица оплаквания на граждани за нарушените им права на вероизповедание. Омбудсманът подчертава, че трудните управленски решения в условия на криза не трябва да се преценяват от гледна точка на фискалната целесъобразност.

Много от тези решения особено в социалната сфера засягат пряко осъществяването на правата на гражданите. Омбусманът настоява органите на властта да търсят и намират справедливия баланс между обективно необходимите бюджетни ограничения, наложени от икономическата рецесия и правата на гражданите.

В доклада са представени някои от по-важните констатации, акценти и препоръки на омбудсмана през изминалата година. През 2009 година до омбудсмана са подадени 2686 оплаквания, които са с 12 % повече в сравнение с 2008 година. От 2005 година до края на 2009 до него са отправени общо 11 453 жалби и сигнали.

Най- много са се жалвали през 2009 гражданите на София- град -1054, като те най-често са свързани с представянето на обществени услуги и на социални дейности. По 94 % от подадените сигнали проверката е приключила. От жалбите срещу електроразпределителните дружества най-много са оплакванията от ЧЕЗ.

Анализът на жалбите показва, че не е преодоляно високомерното отношение на администрацията към хората, както и инерцията на административната работа. През 2009 година омбудсманът е участвал в 6 дела пред Конституционния съд, 4 от които са образувани по негово искане. На представянето присъстваха представители на ДКЕВР, Столична община, Българския лекарски съюз, МИЕТ, МОМН и редица представители на неправителствени организации.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg