Г. Грънчарова: Страната ни мотивирана да се присъедини към Шенген до 2011 г.

552
Г. Грънчарова: Страната ни мотивирана да се присъедини към Шенген до 2011 г.

Сигурна съм, че всички сме мотивирани да работим за това членството на България в Шенгенското пространство през 2011 г. да се превърне от много амбициозна в напълно постижима цел.

С тези думи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова се обърна към участниците в представянето на гражданския мониторинг, осъществен от институт “Отворено общество”, по повод подготовката на България за членство в Шенгенското пространство.


Според министър Грънчарова ключов приоритет е сигурността на границите, тъй като от нея зависи сигурността на цялата територия на Съюза и свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. Тя акцентира върху нелекия характер на тази задача: България има 1647 км външна за ЕС граница, включваща и морския бряг, а географското разположение на страната я превръща в кръстопът на трафика на хора, мръсни пари, наркотици и оръжие.


Само за технически дейности по обезпечаване на граничните власти до момента са изразходвани 70 млн. евро и предстои да бъдат усвоени още 161 млн. евро, информира участниците в конференцията министърът на вътрешните работи Румен Петков.


Това е предизвикателство, защото трябва да бъде намерен баланс между свободното движение на гражданите и постигането на сигурност, допълни той.


Изпълнителният директор на институт “Отворено общество” Георги Стойчев от своя страна подчерта, че гражданското наблюдение не е самоцелен акт. То подпомага подготовката за членство в Шенген и повишава доверието към този процес, завърши той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg