Г. Пирински: ГЕРБ държи икономиката на нула

798
Г. Пирински: ГЕРБ държи икономиката на нула

"Ясно е, че времето е с обратен знак, ние трябва да догоним един период, в който се дискутираше преди всичко персонален състав, ръководства и т.н, за сметка на вглеждане на това, което предлагаме", заяви пред БГНЕС новоизбраният зам.председател на БСП Георги Пирински, който ще отговаря за публичните политики.

"Още на Конгреса се почувства, че от тук нататък трябва да изведем много ясни и конкретни ангажименти, които да са в буквално няколко послания. Има много идеи в управленските проекти на БСП, но те още не са се превърнали в такива послания, така че първата ни задача е да актуализираме онова, което се съдържа в тях и непременно да извлечем ангажиментите, които сме готови да поемем, които най-ясно говорят на хората, които искаме да заинтересоваме, че имаме решения на техни основни проблеми, свързани с работата, заплащането, осигуряването, сигурността им.

На Конгреса направихме една доста амбициозна заявка, за "нова социална България" , което не е просто сътресение на въздуха и някаква красива фраза, а е необходимостта много ясно да си дадем сметка след 20 и няколко години преход какво ни е състоянието и да видим по какъв начин можем да започнем да излизаме от това състояние, така както бяха очакванията на хората в началото на промените. Трябва да събудим надеждата и да покажем перспективите", отбеляза Пирински.

"Има един въпрос, на който трябва да дадем убедителен отговор "Възможен ли е друг път, възможна ли е друга политика и ако е възможна, от къде ще се вземат парите?". Отговорът е един-единствен. Парите трябва да се създадат в икономиката преди да се разпределят в бюджета и тук е големият провал на ГЕРБ. ГЕРБ държи икономиката на нула. Няма растеж, няма работа, няма създаден продукт, който да се реализира и от който да се съберат парите за по-друга политика. Има достатъчно конкретни предложения в проектите на БСП, които дават отговор как да заработи икономиката. Бюджетът и сега има възможност да се издължи към фирмите, общините и другите публични структури. Така всяка от тях ще стане способна да се разплати със своите работниците и по-кредитоспособна да започне да връща дълговете си към банките и просто да заработи икономиката, вместо да седи в това полуумряло състояние", добави той.

За новоизбраното днес изпълнително бюро на партията Георги Пирински коментира: "Има ясно поставени водещи задачи пред бюрото. Едната от тях е практическата политика на БСП, слизането от програми и резолюции към проекти и практически решения. Вторият много важен въпрос е организационния. Беше направена обективната преценка, че в организационната работа има много сериозни проблеми, има много бели петна и очевидно трябва да има много сериозно активизиране. Третият аспект, свързан с новото бюро е едно по-добро балансиране между приемственост и обновление. Една трета от членовете на бюрото са млади хора и може би не са на първата линия, но са с амбицията да застанат там. Ние безспорно трябва да помогнем на младите, а ако не им помагаме много, трябва да ни поразбутат".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg