Г. Прохаски: Икономиката ни може без рафинерия

1302
Г. Прохаски: Икономиката ни може без рафинерия

Икономиката ни, разбира се, че може без рафинерия. Това каза председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски.

Прохаски обясни, че това е така, защото около нас има "рафинерии, колкото искате". "Въпросът е, че тя като производствен капацитет, като инвестиция е много съществена и важна за българска икономика", обясни председателят на ЦИР. Той е категоричен, че няма никакво съмнение за това, че "Лукойл Нефтохим" е много важен елемент на българската икономика и ако рафинерията продължително спре това би имало отражение върху данните за износа.

За цените на вътрешния пазар обаче има два варианта, когато се сменя сериозно структурата на доставките. От една страна винаги би имало опит за опит за спекулация и опит за вдигане на цените. От друга страна обаче ако много фирми се намесят в тази търговия, опитвайки се да заменят "Лукойл" България може да има и по-сериозна конкуренция, която да доведе до спад на цените.

"Аз не знам коя от тези тенденции ще преодолее, но ми е много любопитно да видя като икономически анализатор този процес. Като цяло може би той би бил оздравителен за нашия пазар, за да видим какъв е ефектът на "Лукойл" върху пазара на горива", каза Прохаски.

Той обаче отбеляза, че трябва да се има предвид, че и досега "Лукойл" не е бил монополист в доставките на горива и е имало "достатъчно конкуренция между основните търговци на горива". Затова Прохаски смята, че пазарът е бил близък до нормалното си конкурентно състояние и би трябвало сега, когато евентуално един голям играч бъде замесен с няколко други, това да се отрази на пазара. "Според мен няма да се отрази сериозно, тъй като и до момента този пазар е бил достатъчно конкурентен и заместването на "Лукойл" с няколко други доставчици от внос няма да се отрази съществено", категоричен е председателят на ЦИР.

Прохаски предположи, че може да има минимално увеличение на цените на горивата евентуално на базата на по-високи минимални разходи. "Все пак те не са толкова значими в цената на горивата, за да могат да окажат някакво съществено влияние", заяви той. Така пазарът си е бил конкурентен и поради това не може да се очаква сериозно отклонение нагоре и надолу. Ако обаче такова се забележи това би означавало, че пазарът не е бил конкурентен.

Георги Прохаски посочи, че ако се види такова нещо ще е добре. "Тъй като все още Нефтохим си работи и не знам дали реално ще спре. Докато вървят съдебните битки, те вероятно ще си сложат необходимите измервателни уреди и ще продължат", каза председателят на ЦИР. Като цяло той аплодира действията на митниците и на МФ, тъй като трябва всеки да изпълнява разпорежданията. "Най - малкото, защото иначе се получава нарушаване на конкуренцията. Не може едни да инвестират и да си слагат съответните измервателни уреди, други, понеже са големи да смятат, че за тях това не се отнася", каза Прохаски.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...