Г. Стоев: Намаляване на ДДС би намалило цените

518
Г. Стоев: Намаляване на ДДС би намалило цените

Непосредствен и бърз ефект за намаляване на цените ще има намаляването на данъците. Това каза икономистът от „Индъстри Уоч" Георги Стоев.

Това, което бързо може да се направи, е да се мисли за редуциране на ДДС, например 3-4 %, като вариант, при който цените на всички продукти ще бъдат намалени. ДДС ще се отрази веднага и на бензина, заяви той.

По думите му - това няма да бъде малко нито като финансово изражение, нито като знак към обществото, че правителството има воля да сваля данъците.

В този случай обаче Министерството на финансите трябва да бъде подготвено за по-ниски приходи по тази линия и да си направи сметката кои разходи ще намали.

Със сигурност това ще има някакъв краткосрочен проблем за бюджета, риск от намалени приходи, но във възможностите на министерството е да балансира със съкращаване на разходи и в дългосрочна перспектива легалният внос на стоки ще се увеличи, каза Стоев.

Според него при намаляване на ДДС след време ще се получи увеличаване на приходите от този налог.

Не мисля, че има много силен фискален аргумент срещу намаляване на ДДС, по-скоро мисля, че аргументите са такива, свързани със страхове за това, че близките 6-8-12 месеца няма откъде да се вземат пари за конкретни публични разходи и съответно този краткосрочен страх кара правителството да не предприема стъпки към намаляване на данъците, заяви той.

По думите му - от негативните неща, които може да направи правителството, е да се опитва да регулира цените чрез тавани и административни решения за образуването им. Това ще доведе до криза и недостиг на някои суровини, включително може би и енергоносители.

Източник: ФокусПодобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Практиката
# 0
11:03 | 14 March 2011
Практиката показва, че при намаляване на ДДС, търговците и спекулантите качват цените и промяна няма! Има промяна, ако се пребори държавата със спекулата и алчността на търговците!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg