Г. Стоев: Вече трябва да се мисли за бюджета за 2011 г.

781
Г. Стоев: Вече трябва да се мисли за бюджета за 2011 г.

Докато Народното събрание приема окончателно актуализацията на бюджета за тази година, икономистът от Индъстри Уоч Георги Стоев коментира пред БНР навреме ли е тази актуализация и добре ли е направена.

„Добрият бюджет е този, които осигурява дългосрочен потенциал на растеж и освобождава максимален товар граждани и фирми", каза той."Бюджет, който разчита да вземе от гражданите, които произвеждат доход, и да го раздаде на гражданите, които не произвеждат, със сигурност блокира този процес".

Според Стоев тези корекции са в рамките на концепцията, приета още миналата година. Той беше заложен с големи разходи и без оглед на намаляващите приходи, които трябва да покрият тези разходи.

Сега се опитваме да пренапишем приходната част, без да намаляваме разходната, смята икономистът.

Една от тревогите на Стоев е, че догодина вече няма да има фискален резерв. Трябва вече да се мисли за Бюджет 2011, а нивото на икономически ръст и съответно към бюджета от 2008 г. преди кризата, няма да бъде достигнато през 2011 и може би дори през 2012 г.

Ако се продължи към 2011 г. с такива харчове, ще влезем в тежък фискален, а от там и политически проблем.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
16:07 | 8 July 2010
Възможностите според модела на Кейнс са неплатежоспособност и хиперинфлация. България беше в състояние на неплатежоспособност в началото на последното десетилетие на миналия век, а в хиперинфлация - в средата на въпросното последно десетилетие. Намаляването на фискалния резерв е проблем на политиците и икономистите в страната. Отдавна принципите на ефективната пазарна икономика са валидни за страната.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg