Гагаузов: Български фирми от строителния бранш - 90% изпълнители на големите проекти у нас

411
Гагаузов: Български фирми от строителния бранш - 90% изпълнители на големите проекти у нас

Надявам се, че български фирми от строителния бранш ще бъдат 90% изпълнители на големите проекти у нас, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов при откриването на учредителното събрание на Камарата на строителите.

Министърът посочи, че подкрепя открития диалог между изпълнителната власт и браншовите организации. Той подчерта, че целта на новия Закон за камарата на строителите е да създаде порядък в сферата на строителството и че това е първия опит в България да се сложи ред в бранша. Министър Гагаузов припомни, че в България липсва закон за браншовите организации.

Новият закон, който беше приет на 29 декември 2006 г., е създаден по инициатива на строителните организации и МРРБ и целта му е да се подсилят инвестициите в строителните фирми и да се създаде регистър на строителните компании в България. Всички фирми трябва да имат регистрация в новата камара, да бъдат легитимни, за да могат да участват в строителния процес, каза министърът.

Той поясни, че регистърът на Камарата на строителите, който ще бъде публичен, трябва да бъде изготвен до края на годината и да бъде определен органът, който ще извършва регистрацията на фирмите.

Новосформираната Камара ще може да участва равнопоставено в срещи на международни организации от същия тип, стана ясно от словото на министъра. България вече е участник в отворения европейски пазар, всяка чужда фирма може да дойде да работи в страната ни, както и всяка българска компания може да участва в търгове, обявени от други държави, припомни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg