Гагаузов: Инфраструктурата е приоритет в развитието на икономиката ни

388
Гагаузов: Инфраструктурата е приоритет в развитието на икономиката ни

Инфраструктурата е конкурентнообразуващ фактор и затова тя е определена като приоритет в развитието на икономиката, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на конференцията “Икономическото партньорство ЕС–САЩ: Нови възможности за българския бизнес”, организирана от Американската търговска камара в България и Германско-българската индустриално-търговска камара.

Министър Гагаузов подчерта, че България вече зае своето място на световната политическа карта и международната бизнес-общност като пълноправен член на ЕС, изпълняваща всички ангажименти, които произтичат от членството й в Съюза и в същото време се съобразява с правилата, по които се развива глобалната икономика.

Министър Гагаузов припомни, че през юли миналата година правителството прие и изпълнява Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България в периода до 2015 година. В нея планираните инфраструктурни проекти до края на периода са за 7,477 млрд. евро, от които 5,3 млрд. евро са за пътна инфраструктура.

В краткосрочен план – до края на мандата на правителството, се планира завършването на магистралите “Марица” и “Тракия” в участъка София – Бургас и рехабилитацията и реконструкцията на около 5 000 км пътища в България, каза още министърът. През миналата година бяха рехабилитирани и реконструирани 1650 км пътища.

Сред мащабните проекти в периода 2007-2010 година е автомагистрала “Струма” с обща дължина 156 км. Индикативната стойност на проекта е 600 млн. евро. В края на юни или юли 2007 г. ще започне строителството на два лота – единият е от гръцката граница към вътрешността, а другият – в посока към границата. През октомври тази година се предвижда старт на изграждането на пътната връзка на автомагистрала „Хемус” с Околовръстния път София. Индикативната стойност на проекта е 32 млн. евро.

Обсъжда се създаване на публично-частни партньорства за изграждане и управление на магистралите “Черно море” и “Хемус”. “По концесионната процедура се работи с ЕБВР и се надяваме да стартира в средата или в края на следващата година”, каза Асен Гагаузов.

Той представи Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 година. Индикативната стойност на Програмата е около 1,4 млрд. евро, от които около 600 милиона лева ще се вложат в развитието на второкласни и третокласни пътища и общинска инфраструктура.

Министър Гагаузов заяви, че България има опит с работа по програми, финансирани от Европейския съюз – ФАР, САПАРД, ИСПА и отбеляза, че по програма ИСПА се работи по мащабни проекти, свързани с изграждане на пречиствателни станции и ВиК съоръжения в големи градове като Бургас и Русе, Стара Загора и Димитровград. Със средства от ИСПА се изгражда и автомагистрала ”Люлин”.

Общата стойност на проекта е 148,4 млн. евро, първата копка бе направена в началото на годината и се очаква строителството да завърши до 2010 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg