Гагаузов: Не е добре да продаваме какъвто и да било дял от Бургас-Александруполис

426
Гагаузов: Не е добре да продаваме какъвто и да било дял от Бургас-Александруполис

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов каза пред журналисти, че не е необходимо сега България да продава какъвто и да е било дял от своето участие в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Проектът е рентабилен и е осъществим, каза министърът.

По-рано днес той приветства делегатите в Националното учредително събрание на Камарата на строителите в България. Ако това или следващото правителство реши подобна стъпка, то тя трябва да бъде направена в най-подходящия момент и страната да получи максималното, което заслужава, каза министърът.

По време на срещите на министър Гагаузов с министъра по енергетиката и енергийните ресурси на Казахстан в рамките на икономическия форум, известен като "Северния Давос", министърът е бил информиран, че Казахстан е предоставил проект на споразумение с България, Гърция и Румъния по петролопровода Бургас-Александруполис за участие в него, без да се определя формата и начинът на това участие.

По време на срещата на министър Гагаузов с руския енергиен министър в рамките на форума е било решено, че първо трябва да се регистрира Международната проектна компания по проекта за петролопровод, защото, ако сега се включи и четвърта страна и процедурите започнат отново, обектът ще се забави с около година и половина.

Идеята е да се приключи с регистрацията на Международната проектна компания и с приемането на устава й, каза министърът. Той посочи в тази връзка, че на 9 юли в София ще има експертна среща. След като бъде подготвено търговското дружество, то ще вземе решение според дела на участниците в него дали има желание за размяна на акции, каза министърът. Той уточни, че засега българското правителство няма решение по този въпрос.

Според изследване по проекта за петролопровода Бургас-Александруполис Холандия, Люксембург или Кипър са посочени като най-добрите места за бъдещата регистрация на Международната проектна компания. Това е и предложението на Русия, каза министърът. Все още обаче не е взето окончателно решение. Според Гагаузов, регистрацията на компанията в чисто офшорна зона не е необходима. Една от причините е, че компанията се очаква да е публична.

Министърът оцени като положителна идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на газопровода "Южен поток". Според Гагаузов това ще бъде най-успешният проект за България, който ще й помогне да стане енергиен център на Балканите.

Помолен да коментира проверката на Прокуратурата, свързана с магистрала "Тракия", министърът каза, че ще се осигури стопроцентово съдействие. Той изрази надежда през август да започне строителството на магистралата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg