Гагаузов: Ще изградим инфраструктурата в съответствие с изискванията на ЕС

379
Инфраструктурата е конкурентен фактор и ще я изградим в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Това каза днес при откриването на участъка “Харманли – Любимец” от Автомагистрала “Марица” министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Участъкът “Харманли – Любимец” е с дължина 16,66 км. Обща стойност на строителните работи е 65 млн. лв.

Пътният участък е финансиран от държавния бюджет чрез Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”. Изпълнители на обекта са “Пътни строежи” АД – Пловдив и “Мостстрой” АД. Строителният надзор е осъществен от “Пътинвестинженеринг” АД, гр. София.

Магистралата е основна транспортна артерия с международно и национално значение. Тя е част от Общоевропейски коридор № 4 “Дрезден – Будапеща – София – Истанбул” и част от Трансевропейската магистрала “Север - Юг”, свързваща страните на Източна и Централна Европа с близкия изток и Азия.

Цялата Автомагистрала “Марица” ще бъде окончателно завършена до края на 2009 г., каза министър Гагаузов. През тази година ще бъде възложено строителството на нови 69 км от трасето й, допълни още той.

Автомагистрала “Марица” е дълга 117,28 км. Тя съединява Автомагистрала “Тракия” с граничен пункт „Капитан Андреево”. Индикативната стойност на проекта е 361 млн. евро.
Изпълнителният директор на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев уточни, че последните 3 км от магистралата от Свиленград до границата с Турция ще бъдат финансирани със средства от Заемно споразумение между България и Световна банка по “Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура”.

Заемът е на стойност до 90 млн. евро без ДДС. Проектът ще бъде съфинансиран от националния бюджет със средства в размер до 54 млн. евро, от които 24 млн. евро за ДДС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg