Гагаузов: В момента в страната се подготвят 37 проекта за общо 778 млн. евро

427
Гагаузов: В момента в страната се подготвят 37 проекта за общо 778 млн. евро

„В момента се подготвят 37 проекта на обща стойност около 778 млн. евро. От тях 21 са в сектор “Води” и 16 в сектор “Отпадъци”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на откриването на форум “Възможности за финансиране на ВиК-сектора” в София.

Той припомни, че през януари 2006 г. са били подписани финансови меморандуми по Програма ИСПА за двата интегрирани водни проекта в Русе и Бургас на обща стойност 67.8 млн. евро.

Министърът съобщи пред участниците във форума, че в обсъждания проектозакон за ВиК не се предвижда приватизация на системата - тя трябва да стане публична и чрез публично-частното партньорство да решава натрупаните в отрасъла проблеми.

ВиК дружествата са сред основните бенефициенти по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” и имат възможност да предлагат проекти за подобряване на водната инфраструктура в страната, посочи министър Гагаузов.

През юни 2007 г. предстои да бъдат въведени в експлоатация пречиствателните станции в Златоград, Мадан, Рудозем и Разлог, съобщи зам.-министър Димчо Михалевски. През октомври -ноември 2007 г. се планира да влязат в експлоатация пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград, а строителството на тази в Хасково се очаква да започне до 4 седмици, уточни Михалевски.

Във форума участват представители на изпълнителната власт, експерти, управители на Вик дружества в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg