Гайдарски: Предвиждаме увеличение на здравноосигурителната вноска с 2-3%

437
Гайдарски: Предвиждаме увеличение на здравноосигурителната вноска с 2-3%

На основата на разработени анализи и отчети предвиждаме увеличаване на размера на здравноосигурителната вноска с 2-3%, без да се увеличава общата данъчноосигурителна тежест, каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски по време на парламентарния контрол.

Той допълни, цитиран от БТА, че е създадена работна група от представители на трите партии от управляващата коалиция и експерти, която работи по въпроса за промяна на здравното законодателство, включително и размера на здравноосигурителната вноска. Дейността на групата се наблюдава и контролира лично от премиера Сергей Станишев.

Ще се създадат механизми на заинтересованост за ефективно използване на финансовите ресурси в здравеопазването, демонополизация и алтернативно финансиране на здравната система при спазване принципа на солидарността, равнопоставеност, осигуряване на достъп на всички социални групи в риск, каза още той.

Министър Гайдарски обърна внимание, че сред приоритетите на реформата са надзор върху здравноосигурителните фондове, ограничаване на финансовите рискове в тяхната дейност, както и максимално използване на възможностите на структурните фондове на ЕС за осигуряване на допълнителни финансови приходи за изпълнение на приоритетни програми в здравеопазването.

Предстои разработването на Етичен кодекс на здравноосигурителните фондове, поясни Гайдарски. Той допълни, че се предвижда периодично актуализиране и подобряване на формулата за разпределение на здравноосигурителните вноски и създаване на гаранционен и солидарен фонд. Ще се контролира рисковата селекция и ще се
ограничава дългосрочната печалба на здравноосигурителните дружества.

Приоритетите, свързани с осигуряването на финансовата стабилност на здравноосигурителната система, изискват широк обществен и политически консенсус, като в момента се провежда широко обсъждане на проекта на Национална здравна стратегия и
Национална здравна карта в страната по линия на Министерството на здравеопазването и на омбудсмана на България, добави министър Гайдарски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg