Газпром влиза в България със 7 бензиностанции

2010
Газпром влиза в България със 7 бензиностанции

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на 7 бр. бензиностанции в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, съобщават от там.

Концентрацията ще засегна пазара на продажба на дребно на автомобилни горива в страната, от анализа на който е видно, че купувачът, като новонавлизащ участник, както и обектите, които ще придобие, притежават изключително малък общ пазарен дял.

Малко вероятно е групата Газпром да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на разглеждания пазар. Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си.

Не на последно място никой от опериращите на засегнатия пазар не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава НИС Петрол ЕООД след настоящата концентрацията.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg