GE инвестира между 200 и 800 млн. евро в Мирково

1592
GE инвестира между 200 и 800 млн. евро в Мирково

"Идентифицирахме района на Мирково като изключително интересен по отношение на ветровия потенциал", заяви Джордж Бисес - мениджър проекти на GE Energy Infrastructure - Energy, във връзка с инвестиционните намерения на компанията за изграждане на ветроенергиен парк в община Мирково.

Днес той се срещна с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

През миналата година представители на компанията са направили две посещения в България, за да направят първоначални проучвания в района. По предварителни оценки е възможно да бъде изграден ветропарк с мощност между 120 и 500 мегавата, като през тази година ще продължават проучвателните дейности за ветровия потенциал в района.

На срещата присъства и кметът на община Мирково г-жа Цветанка Йотина, която съобщи, че инвеститорът се е спрял на терени в общината, част от които са общински, а други - държавни. Пред министър Димитров г-жа Йотина постави въпроса за предоставяне на държавни терени на GE за изграждането на ветроенергийния парк. Според допълнителните проучвания за ветровия потенциал и наличието на терени, инвестицията може да се реализира в рамките на между 200 млн. и 800 млн. евро.

Приветстваме инвестиционните намерения на подобна сериозна компания в България, особено в условията на криза.

GE трябва да кандидатства за сертификат за инвеститор клас «А», за да може компанията да получи подкрепа от държавата съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, обясни министърът на икономиката и енергетиката. Той обяви, че инвеститорът ще има необходимото съдействие, както от министерството, така и от Българската агенция за инвестиции при реализацията на инвестиционните си намерения в сферата на енергетиката в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg