Георги Първанов: България е на път да възстанови ролята си на ключов фактор в енергетиката

549
Георги Първанов: България е на път да възстанови ролята си на ключов фактор в енергетиката

България е на път да възстанови ролята си на ключов фактор в енергетиката, каза президентът Георги Първанов на пресконференцията по повод първата година от втория си мандат. Близо 3 и половина часа президентът и вицепрезидентът отговаряха на въпроси на журналисти и на граждани. Президентът посочи няколко основни приоритети в тази област - страната трябва да поеме инициативата за развитието и реализацията на газопровода НАБУКО, като държавният глава ще се включи активно, включително чрез срещи в страните потенциални източници на пренос на газ.

Продължаването на усилията на България да убеди партньорите от ЕС за необходимостта от възобновяването на работата на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и развитието на алтернативната енергетика, са другите задачи, посочени от президента, цитиран от БТА.

Битката за АЕЦ "Козлодуй" не е самоцелна битка, каза президентът. Той посочи, че е водил тази битка, защото вярва на аргументите на българските и световните експерти и на експертизите от последните десет години. Президентът изтъкна, че няма нито една експертна оценка, че реакторите са опасни и трябва да бъдат преждевременно закрити.

Георги Първанов припомни, че планът му за действие за спасяване на малките блокове на централата от 2002 г., не е получил сериозна подкрепа. Изтъкна също, че глава "Енергетика" е била преждевременно затворена от тогавашното правителство, по думите му - може би съзнателно, за да не набере ход обществената дискусия. Единственият начин България като член на ЕС и подписала Договора за присъединяване, да постигне някакъв резултат за отваряне на реакторите, при положение, че възможностите за обръщане на тенденцията са твърде скромни, е да предизвика нова партньорска проверка, каза Първанов. Ако ЕК се довери на Международната агенция за атомна енергия, ние сме готови да направим същото и ще приемем всеки резултат от тази експертиза, каза той.

По въпроса за референдум за отварянето на Трети и Четвърти блок, президентът посочи, че не може да се иска референдум по експертни въпроси. При подобен референдум резултатът ще бъде 99.99 на сто за отварянето на блоковете - проблемът не е в българските граждани, а в това как да убедим европейските партньори, каза Георги Първанов и допълни, че допитването едва ли ще е най-силният ни аргумент. Аргументите трябва да са професионални и експертни, защото имаме подписан Договор и той трябва да се спазва, а ако има промяна в него, тя трябва да става със съгласието на всяка от страните- членки, отбеляза държавният глава.

Президентът Първанов се обяви против идеята на чуждестранни консултанти за едностранно отваряне на блоковете от България и така да се види реакцията на ЕС. Ако това стане, означава да се върнат нещата в изходна позиция, такъв риск за бъдещето на България не съветвам да се предприема, каза държавният глава. Той изрази подкрепа за кампанията на правителството за повторното отваряне на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Струва си да извървим този път, но трябва внимателно да се преценят аргументите, които ще се използват в кампанията, допълни президентът.

Държавният глава припомни, че доскоро страната е покривала 45 на сто от дефицита на ток в региона, както и факта, че преди две седмици беше принудена да спре износа на електроенергия. С рестартирането на проекта за АЕЦ "Белене" страната получава допълнителни 2000 мегавата от сега съществуващите мощности, което създава нови условия за развитието на българската икономика, допълни той.

На въпрос за ползите за България от подписания пакет от споразумения с Русия, Георги Първанов посочи, големият обем преки чужди инвестиции, които ще влязат в икономиката ни - близо 5.5 млрд. евро, разкриването на нови работни места, засилването на интереса на чуждестранните инвеститори към страната, нов шанс за българските производители да работят при гарантирана и евтина електроенергия. Той посочи също, че енергийните договори с Русия са в интерес на сигурността на страната и на региона.

Георги Първанов коментира, че както са го критикували крайнолевите за американските бази в страната, така сега същите думи чува и от крайнодесните сили за подписаните договори с Русия. По думите му договорите и с Русия и със САЩ дават допълнителни гаранции за сигурността на страната. Президентът посочи, че при визитата си руският президент не само че не е поставил като проблем разполагането на американските бази, а изпреварващо е декларирал, че се отнася с уважение към стратегическия избор на външната ни политика. Първанов изтъкна, че това трябва да бъде тонът, който трябва да се възприеме и от останалите ни партньори - по-близки и по-далечни.

На въпрос дали България се превръща в "троянския кон" в ЕС с подписаните енергийни споразумения, президентът отново изтъкна, че това са европейски проекти. Във връзка с проекта за петролопровода Бургас - Александруполис президентът посочи, че не би трябвало чрез местен референдум да се решават въпроси от национален характер. Това би провокирало по същия начин да се решава, например, бъдещето и на други проекти като АЕЦ "Белене" и сметището на София. Според президента трябва да се избегне опасността определени политически сили да експлоатират идеята за пряката демокрация в свой интерес, така че да я компрометират.

Президентът посочи, че Бургас - Александруполис остава стратегически проект и от него тръгна пробивът за другите проекти, за които бяха подписани споразумения и ползите от него не могат да се изчислят само с приходите от транзитни такси. Същевременно държавният глава заяви, че ще се направи всичко необходимо, няма да се пожали нито лев, за да има 100- процентна гаранция за околната среда в района на Бургас и по българското Черноморие. За проекта "Южен поток" държавният глава посочи, че за неговото осъществяване са били необходими месеци, имало е сериозни и тежки преговори по въпроса за собствеността, като отстъпката от руска страна е направена сред сериозната лична намеса на руския президент. Причината да бъде избрана България, за страна, в която да се регистрира компанията по проекта е, че страната ни предлага най-добрите данъчни условия, отбеляза той.

Георги Първанов определи пакета от договорености с Русия като изключително успешни за България. Колкото повече газопроводи и нефтопроводи, сред които е и Бургас - Вльора, толкова по-добре за България, допълни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg