ГЕРБ: Пактът за еврото не ни заплашва с ръст на данъците

667
ГЕРБ: Пактът за еврото не ни заплашва с ръст на данъците

В пакта "Евро плюс" не става въпрос за уеднаквяване на данъчните ставки, а за консолидирана данъчна основа във всяка една страна на Европейския съюз. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, провокиран от изказванията на левицата, че пактът предвижда изравняване на данъчната основа за корпоративния налог.

Няма да се уеднакви корпоративният данък с присъединяването ни към документа. Целите на пакта са стабилност на публичните финанси, стабилност в банковата сфера, повишаване на конкурентоспособността на икономиките, увеличаване на заетостта, поясни Добрев. Той опроверга и твърдението на левицата, че в европейския документ се планира замразяване на индексацията на доходите.

Добрев уточни, че всъщност се обмисля автоматичната актуализация на заплатите. Останалите държави в ЕС говорят, че държави като България в известена степен правят дъмпинг на пазара на труда с ниските си заплати, каза Добрев.

По думите му, това е причината страните в ЕС да нямат интерес у нас да се забави ръстът на заплатите, а напротив - да постави "бариера" на повишаването на възнагражденията в собствените им икономики. За пореден път от ГЕРБ заявиха, че към момента България няма финансови задължения към пакта.

БСП не е против усилията на правителството за формулиране на достатъчно ясна и добре координирана финансова политика на всички държави от Европейския съюз, особено ако тя е насочена към недопускането на подобни кризи, като тази, която връхлетя целия свят. Документът за присъединяването на България към Пакта за стабилност на еврото, предоставен в неокончателен вид, обаче не дава възможност да се оцени като положителна работата, свършена от правителството, във връзка с финансовата политика, заяви по-рано на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров.

Според Овчаров, документът за Пакта не решава причините за кризата, а гарантира вземанията на големите европейски страни. „Решаването на проблемите е изключително небалансирано, като основната тежест от кризата се прехвърля към най-бедните държави и не се дават никакви гаранции на слабите страни. Пактът защитава само големите и силните и изключва проблемите на социалната политика", каза още депутатът.

Според депутата Пламен Орешарски, е възможно сумата, която България трябва да внесе кеш за Пакта, да се окаже много по-голяма, след като Португалия последна поиска финансова помощ от ЕК.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg