Герджиков:Засега не се налага актуализация на бюджета на СО

518
Герджиков:Засега не се налага актуализация на бюджета на СО

Засега актуализация на бюджета на Столичната община не се налага, заяви пред журналисти изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков.

Той посочи, че общината е приключила данъчната кампания с 40 милиона лева приходи повече, в сравнение с миналата година. В рамките на кампанията, съвместно с Агенцията по държавни вземания, са събрани около 26 милиона лева, като досега сумата, събрана от неизправни длъжници, е 40 милиона лева.

С малка корекция на бюджета с около 45 до 47 милиона лева намаление на инвестиционните програми ще може да се изпълни всичко планирано, смята Герджиков.

Той отбеляза, че общината е подготвила 74 проекта по оперативните програми, като 24 от тях вече са одобрени. Приключили са и преговорите за отпускането на кредити за изграждане на надлези на две нива, съфинансирането на изграждането на завод за преработката на отпадъци, както и за подстанции на метрото. С кредит ще бъдат осигурени още 30 нови тролейбуса за градския транспорт. Започнали са конкурси за купуването на 45 нови автобуса за градската мрежа, добави Герджиков.

На въпрос дали ще стигнат средствата за почистването на столицата, той каза, изпълнението на приходите за такса "Смет" засега върви много добре. Имаме всички шансове още през септември да съберем необходимите средства за изпълнението на задачите, свързани със събирането и извозването на битовите отпадъци, както и за осъществяване на екологичните проекти, добави той. Средствата по направление "Екология" ще стигнат със сигурност, добави Герджиков.

В отговор на въпрос той каза, че още не е уточнена тръжната процедура за избор на фирма, която ще изгради завода за отпадъци, тъй като в представената от общината документация са установени пропуски. В момента отстраняваме тези пропуски и се надяваме още през септември да обявим конкурса за избор на изпълнител, каза Герджиков.

Той отбеляза, че договорите на фирмите, почистващи 19-те района на София, изтичат в края на август и до края на годината трябва да започне процедура по избор на други фирми. Идеята е централната част на столицата да се почиства от общинско предприятие.

Герджиков каза, че не се предвижда увеличение на цената за превоз с градския транспорт в София. От общината очакват 65 000 граждани да ползват метрото от квартал "Младост" до центъра на града. С пускането само на тази отсечка на метрото движението ще намалее със 7-8 процента, смята той.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg