Германската RWE Пауър потвърди участието си в изграждането на АЕЦ Белене

431
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи пред журналисти след срещата си с представители на германската компания "RWE Пауър", че компанията е потвърдила интереса си за участие в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Министърът съобщи, че най-вероятно от началото на следващата година ще започнат същинските строителни работи по проекта. Първият блок трябва да е готов до края на 2013 година, а вторият в началото на 2014 година.

Срещата е била по искане на компанията във връзка с кандидатстването на фирмата за стратегически партньор в проекта Белене, каза министърът. В срещата е участвал и вицепремиерът Меглена Плугчиева, която по думите на министъра добре познава
Германия и инвеститора.

Компанията се интересува от реализацията на изграждането на нова мощност в ТЕЦ "Марица Изток" - на въглища. Министърът е подчертал желанието на българското правителство да се реализира проект с улавяне и съхранение на въглероден двуокис.

Компанията е проявила интерес и към проекта "Горна Арда", каза министър Димитров. Министърът е запознал представителите на фирмата с текущото състояние на проекта и с условията за актуализирането на работата по него. Министърът информира, че двете страни са заявили своята заинтересованост в кратки срокове да се реализират тези проекти.

Ръководителят проекти в компанията Холгер Вит каза пред медиите, че по време на разговорите е било постигнато съгласие по проектите и в частност за Белене. В момента компанията се запознава с документацията по проекта, представена им от НЕК. Вит заяви, че фирмата е отворена за всякакви партньорства в отговор на въпрос във връзка с проекта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg